Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälder mordhotade skolsköterskan

En skolsköterska har blivit hotad till livet av en förälder. Pappan ringde även polisen med beskedet att han en tisdag klockan 12.45 skulle sätta en kula i skolsköterskan.

Annons

Det var i slutet på förra året som skolsköterskan, som jobbar på en skola i Gästrikland, fick ta emot hotet via telefon.

Mannen var mycket arg när han ringde och sa att han skulle döda henne eftersom hon snokar i deras familj.

Skolsköterskan hade tidigare samma månad haft en rutinundersökning av alla elever i vissa klasser.

– Vi är ålagda av socialstyrelsen att göra sådana kontroller i vissa årskurser. Det vi gör är att vi noterar längd och vikt. Vi frågar också hur det ser ut hemma, om syskon och om mamma och pappa bor tillsammans, berättar kvinnans chef.

Den hotade kvinnan polisanmälde händelsen och vid ett förhör fick hon även höra att det kommit in ett hot direkt till polisen.

Pappan hade ringt och sagt att han skulle sätta en kula i skolsköterskan på den aktuella skolan tisdag klockan 12.45.

– Det här är mycket allvarligt och något helt nytt för mig. Men jag tänker på Finland och USA, det här kanske kommer att bli vanligare även här. Det är ju så tankarna går, säger skolsköterskans chef.

Den misstänkta mannen hämtades in till förhör, men släpptes redan samma dag. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

– Bedömningen var att det inte fanns någon risk för fortsatt brottslighet, annars skulle han ha blivit frihetsberövad, säger polisens förundersökningsledare, Börje Hjelm.

När polisens undersökning är klar kommer en åklagare att ta ärendet och han eller hon beslutar sedan om åtal ska väckas.

Den berörda skolsköterskan har efter en tids sjukskrivning nu återgått till sitt arbete, men hon behöver fortfarande mycket stöd i vardagen. Vid besök på vissa skolor har hon till exempel alltid sällskap av en kurator.

– Det är viktigt att hon får känna den tryggheten och hon och jag har också regelbunden kontakt, säger verksamhetschefen.

Även Arbetsmiljöverket har utrett det allvarliga tillbudet. Efter att ha tagit del av de åtgärder som arbetsgivaren vidtagit så anser de sig inte ha mer att tillföra.

Mer läsning

Annons