Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälder: Våga fråga!

/
  • Cirka fem till tio procent av befolkningen är homosexuell, vilket i Sverige innebär en halv miljon kvinnor och män och en miljon föräldrar till homosexuella barn. Några av dem paraderar stolt i Prideparaden.

Att få reda på att ens barn är homosexuell, bisexuell eller transperson kan kännas svårt. Man oroar sig för barnbarn, diskriminering och att man inte egentligen känner sitt eget barn. Att komma ut är även en process för föräldrarna.

AnnonsAtt komma ut inför sina föräldrar är inte alltid en lätt match, men det kan vara svårt för föräldern också.
- Även om man tycker att det är helt okej är det en stor grej att ta in. Hela ens bild av framtiden ställs på ända och många blir oroliga för hur deras barns liv ska se ut, säger Helena Tengnér, som har två homosexuella söner.
När hennes första son kom ut var det rätt odramatiskt, hon hade anat det ett bra tag. När den andra sonen kom ut reagerade hon med ilska över att han hållit det hemligt, hon kände sig sviken över att han inte berättat det tidigare. Men de redde snart ut det och sedan dess har Helena varit ett stort stöd för barnen och engagerat sig i RFSL:s förening Stolta föräldrar. Hon kommer också att föreläsa på Pridefestivalen om komma ut-processen.

Skygglappar
Problematiken är densamma oavsett om barnet är homo- eller transsexuellt, men reaktionerna från föräldrarna skiftar. Enligt Helena Tengnérs erfarenhet har papporna ofta svårare att handskas med det än mammorna, särskilt om det är söner det handlar om.
- Det är vanligt att papporna har skygglappar på och inte vill prata om det. Att föräldrarna låtsas som ingenting kan få katastrofala följder, de måste inse att de också inleder en komma ut-process, säger hon.
Det bästa sättet att göra det på är att låta det ta tid och se till att få svar på alla sina frågor, antingen från sitt barn eller från RFSL.
- Våga fråga! De flesta undrar en massa saker som de inte vågar fråga barnen om och då kan man vända sig till oss på Stolta föräldrar. Till exempel undrar många om våld mot hbt-personer och om den sexuella biten, hur det går till när homosexuella har sex. Det blir en ångestladdad fundering för många föräldrar, säger Helena Tengnér.

Fördomar
En annan fråga som väcks är hur det ska gå med barnbarn, särskilt för homosexuella män är det ofta komplicerat att skaffa barn. Det är okej att reagera med oro och besvikelse, men du som förälder måste arbeta på att acceptera och gå vidare, säger Helena Tengnér.
- Vi har alla fördomar och åsikter, man tjänar inget på att försöka låtsas som att de inte finns.

Johanna Eklundh/TT Spektra
johanna.eklundh@ttspektra.se


Helenas tips
+ Ta reda på fakta om hbt-personer. Bra att göra även om ditt barn inte kommit ut, utan du bara misstänker det.
+ Du kan inte styra dina känslor hur mycket som helst, var ärlig i din reaktion men försök samtidigt hålla inne med sådant som kan såra ditt barn.
+ Livet är inte slut för att ditt barn är lesbisk eller transa. Tycker du att det känns förjävligt, få utlopp för den känslan i samtal med andra än ditt barn.
+ Visa att du tar ditt barn på allvar. Vifta inte bort det som något som växer bort, eller som att barnet går igenom en fas. Ofta har ditt barn bearbetat detta i flera år.
+ Jobba med dina fördomar och visa för ditt barn att du gör det.
+ Känner du dig sviken över att du inte kände till den här sidan hos ditt barn? Tänk på att det inte bara är din reaktion ditt barn varit rädd för utan hela samhällets.
+ Kom ihåg: det är ju fortfarande din unge! Samma barn som du känt hela ditt liv.

Fakta/Mer info
+ www.rfsl.se - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. Här finns länkar till lokalavdelningar, där man kan komma i kontakt med regionens Stolta föräldrar-organisation.
+ www.stockholmpride.org - Pridefestivalens hemsida. I år hålls den i Stockholm mellan den 1 och 7 augusti och är gratis och öppen för alla. Bland annat kan man gå på föreläsningar om att vara förälder till en hbt-person.
+ www.umo.se - Ungdomsmottagningen på nätet. Här hittar du närmaste mottagning, om ditt barn har frågor. På sajten finns också information om att komma ut.
+ www.tidningenkomut.se - RFSL:s tidning.

Mer läsning

Annons