Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar sätter gränser

/
  • FAST VID SKÄRMEN. Medan en del barn får sitta framför tv:n och datorn hur länge de vill, tillämpar de flesta föräldrar någon slags gränssättning, enligt statistik från Medierådet.

Barnen kommer hem från skolan och sätter sig vid datorn, dyker upp till middagen och försvinner igen. Så ser livet ut i många svenska barnfamiljer – 10 procent av alla barn sitter vid datorn eller tv:n mer än tre timmar om dagen. Och småbarnen hänger med, hälften av alla tvååringar har redan gjort datordebut.

Annons

Dagens medieverklighet gör att barnen omges av datorer, mobiler och tv-apparater från morgon till kväll. Det är genom tekniken som de kommunicerar med kompisar, gör läxor, lyssnar på musik och hittar underhållning. 74 procent av de unga (12–16 år) och
47 procent av barnen har en dator på rummet och en tredjedel av alla unga använder nätet mer än tre timmar om dagen, visar en kartläggning från Medierådet.

Tidsgräns
Även om mycket de surfar på är underhållande eller lärorikt är det bra att ha lite koll; nästan vart tionde barn har blivit utsatt för mobbning på nätet eller genom mobilen.

Frågan är hur man som förälder ska förhålla sig till hur mycket barnen sitter framför tv:n och datorn. 13 procent av alla barn och unga får sitta hur länge de vill, men de allra flesta föräldrar har en tidsgräns för hur mycket deras barn får häcka framför datorn och tv:n.


Johanna Eklundh/TT Spektra
johanna.eklundh@ttspektra.se  

Mer läsning

Annons