Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar skäms när de förlorar tålamodet

Vi skäms när vi inte hinner med allt vi vill och känner att vi borde göra. Men framför allt skäms vi när vi tappar tålamodet med våra barn.
Enligt stressforskaren Giorgio Grossi är det stress och höga krav som får oss ur balans.

Annons

Förra året genomfördes en undersökning om skam och skuld av magasinet Existera och Centrum för samtidsanalys. 1 215 personer deltog i undersökningen. Det de kände mest skuld och skam över var att de inte tillbringade tillräckligt mycket tid med sina barn. Många var rädda för att misslyckas som förälder och skämdes över att de tappade tålamodet och blev arga på sina barn.

– En anledning till att man tappar tålamodet mot barn och andra är att vi sällan är här och nu, utan oftast upptagna av att planera för framtiden, lösa morgondagens problem eller älta det förflutna. Är vi också långvarigt trötta och sönderstressade innebär det att barnets nycker och påfund lättare kan få oss ur balans och därmed tappa fattningen, säger Giorgio Grossi, stressforskare och doktor i psykologi.

– Sedan kommer skammen, ångesten, de överdrivna reparationsförsöken och den nedåtgående spiralen är ett faktum.

Kraven på att vara perfekt inom olika livsområden har ökat när det gäller utseende och livsstil. Du ska prestera på jobbet, vara en kärleksfull förälder, en god vän och en sexig partner med ett välstädat hem. Om vi försöker uppnå allt kommer barnen säkert att stryka på foten menar Giorgio Grossi.

– Visst kan det vara så att vi de facto ger barnen för lite tid. De flesta värderar att vara en bra medarbetare och en bra förälder, men ofta får det förstnämnda prioritet eftersom arbetsmarknaden är hård och arbete handlar om faktisk och symbolisk överlevnad.

Det är främst mammor som ligger i riskzonen för att bli utbrända, eftersom de inte prioriterar sina egna behov. Försök att i möjligaste mån få de basala behoven tillfredsställda: sömn, mat och en ledig halvtimme för dig själv. Ett tips för att inte koka över, är att gå in för konsekvent träning i konsten att vara här och nu, även om det känns svårt. Och sänk kraven, du behöver inte vara perfekt.

– Vara med barnen när man är med barnen, lyssna på dom aktivt, träna sig i att hoppa över till deras utkikstorn och se världen med deras ögon, i‑stället för att tänka på annat eller tala om för dom vad dom borde tänka och känna.

Mer läsning

Annons