Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förkultivering för okultiverade

/

Det är dags för årets första sådder! Men det gäller att småplantorna placeras ljust och relativt svalt när de väl har kommit upp.

Annons

Helst bör dessa tidiga sådder få hjälp av extra ljus i form av någon slags växtbelysning. Annars får ett söderfönster duga, men stäng av elementet under fönsterbrädan efter det att fröna har grott.

Om man sår i lite större krukor redan från början för att slippa skola om alltför snabbt, grundas krukorna med vanlig planteringsjord och toppas med ett lager såjord. Den näring som finns i planteringsjorden behöver plantorna när de börjat växa till sig.

Man behöver inte köpa dyra specialkrukor för att odla. Ta till exempel begagnade plastförpackningar, konservburkar och smörbyttor som får hål i botten eller avklippta mjölkförpackningar med bortklippta bottenhörn för dränering. Förkultivering behöver inte vara kultiverad.

Vattna jorden före sådd, annars finns det risk att de noga utplacerade fröna rinner omkring och samlas på några få ställen. Därefter är det bra om det går att vattna underifrån. Det betyder att man inte vattnar uppe på jorden utan på brickan eller fatet som krukorna står på, och låter jorden suga upp vattnet därifrån. Sådderna, och senare småplantorna, måste hållas lagom fuktiga. I början kan man täcka sådderna med plastfolie.

På fröpåsarna brukar all information som behövs finnas. Här anges sådjup, såtid, växtens sluthöjd och så vidare.

Bäst att märka upp sådderna för att ha en chans att minnas vad som har satts. Av en gammal metallpersienn tillverkar jag växtetiketter, perfekta att märka upp sådder och sticklingar med. Jag skriver med vattenfast tusch och får väldigt hållbara och gratis skyltar.

Jag passar på att rensa ur min frölåda, där jag i åratal sparat på tomma fröpåsar för informationens skull tillsammans med alla möjliga insamlade och gamla frön.

Släng inte gamla grönsaksfrön, som kanske legat länge och inte riktigt har samma grobarhet som de hade när de var färska. Frön av bland annat rädisa, broccoli och andra kålsorter, mangold, ruccola, rödbeta, ärtor och solrosor kan groddas på fuktigt hushållspapper. Precis som man gör med smörgåskrasse!

Ta bara en tallrik och vik hushållspappret tredubbelt, fukta och sprid ut fröna. Sådden hålls fuktig hela tiden, och de näringsrika skotten klipps sen och äts på smörgås eller till maten. Det går förstås bra att så ut fröna på ett tunt lager jord också, men det är inte nödvändigt.

Mer läsning

Annons