Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre spionen Stig Bergling död

/

Den före detta spionen Stig Bergling har avlidit, uppger Dagens Nyheter. Han blev 77 år gammal.

Annons

Stig Bergling dömdes i december 1979 till livstids fängelse för grovt spioneri efter att han varit spion för Sovjet.

Bergling började arbeta inom polisen 1958 och anställdes vid Säpo 1969. I mitten av 1970-talet började man på Säpo misstänka att det fanns en mullvad i de egna leden. Han greps i Israel i mars 1979.

Sven-Åke Hjälmroth, som var Säpochef 1976–1987, anser att Stig Bergling orsakade en stor skada för Sverige under kalla kriget.

"Omfattande avslöjanden"

– Han var ju den störste som avslöjades efter Stig Wennerström, dessutom var det en händelse som hade en stor inverkan eftersom han gjort omfattande avslöjanden som hade betydelse främst för försvaret.

Det hade alltså funnits misstankar under en lång tid om att det fanns någon som avslöjade de insatser som Säkerhetspolisen gjorde.

– Bergling förändrade väldigt mycket därför att erfarenheterna om hur han hade gått till väga föranledde en ganska omfattande förändring. Framförallt den interna säkerheten inom avdelningen, säger Sven-Åke Hjälmroth.

Rymde till Ryssland

I oktober 1987 lyckades Stig Bergling rymma under en permission från Norrköpingsfängelset. Han flydde med sin hustru till Åland och därifrån vidare till Helsingfors och sedan Ryssland. Rymningen ledde till att både justitieminister Sten Wickbom och Kriminalvårdsstyrelsens chef Ulf Larsson tvingades avgå.

Paret Bergling flyttade sedan runt mellan Moskva och Budapest. De bodde också en tid i Libanon.

1994 återvände de självmant till Sverige. Bergling fick sitta tre år innan han blev en fri man.

På senare år drabbades han av Parkinsons sjukdom och levde de sista åren under ett annat namn på ett äldreboende i Stockholm.

TT

Mer läsning

Annons