Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försöksråtta i repris

/

Annons

Jag är en dubbel försöksråtta.

Just nu deltar jag i ett storskaligt forskningsprojekt kallat Epihealth där 300 000 svenskar mellan 45 och 75 år ingår. Målet är att kartlägga de vanligaste orsakerna till våra folksjukdomar. Givetvis ställer jag upp för en sådan sak. Jag undersöks vad gäller blodtyck, hjärta och blodvärden.

Fast för ett ögonblick tänker jag lämna nutid.

Det är inte första gången jag är försöksråtta. När jag låg i lumpen i slutet av 70-talet var det för mer hemliga ändamål. För Försvarets Forskningsanstalt (FOA).

Jag och några lumparkompisar togs ut för att pröva uniformer från olika länder. Med hjälm och hjälmdok nedfällt. Det var varmt redan innan ansträngningen. Och obekvämt med termometer och EKG inkopplat.

På ett gåband gällde det att knalla i en hastighet av fem kilometer i timmen i 50 minuter. Efter tio minuters andhämtning väntade ytterligare 50 minuter på bandet.

Första gången skenade pulsen. Av leda. Det var inte den fysiska ansträngningen som var problemet. Snarare det faktum att jag tvingades stirra in i en tegelvägg .

Sedan hittade jag en taktik, att dagdrömma under uniformstestet. I de drömmarna ingick inga fältslag, jag lovar. Någon stridis har jag aldrig varit.

Efteråt bjöds vi på kaffe och macka. Vad resultaten blev av uniformstesten och vilken som var bäst brydde jag mig aldrig om. Vad jag minns var någon av klädedräkterna fransk.

När jag nu drygt 30 år senare ingår i en studie är det i läkekonstens anda. Uniformen är helt enkelt min vanliga klädsel. Jag vägs och konstaterar att jag är för kort för min vikt. Blodtrycket ligger bra, trots sex trappor upp till klinken. Lungvolymen är okej, fast PEF-mätaren borde ha gått upp lite mer. Jag får på datorn dra linjer mellan siffror och bokstäver. Jag har godkänt att de får spara mitt DNA och följa mig genom åren.

Efteråt saknar jag kaffe och macka, som militären bjöd på. Jag har nämligen fastat inför testerna.

Svaren på blodproverna kommer senare. Min belöning blir en gratis läkarkontroll. Som för övrigt gjordes av en supertrevlig sköterska.

Conny Svensson
reporter, Tierp
Tel. 0293-126 67
conny.svensson@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons