Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Förstår inte att bidragsfusket blivit polisanmält”

När det började bli dags för barnens skolgång upptäckte Gävle kommun att familjen inte längre bodde i ­Sverige. Men fick fort­farande barn­bidrag, social­bidrag, föräldra­penning och bostadsbidrag visade det sig.

Annons

Det blev en av de största polisanmälningar om bidragsfusk som just nu finns hos Gävlepolisen.

Chefen för ekobrottsroteln, Anders Samuelsson, har en tjock bunt anmälningar på sitt skrivbord. Det handlar oftast om länsbor som har fått ett antal tusenlappar för mycket genom att inte anmäla att de har inkomst samtidigt som de har sjukpenning, a-kassa eller studiestöd.

Fallet med kvinnan som flyttade till England med sina barn hör till de större utredningarna. Hon misstänks ha fått ut 177 000 kronor som hon inte har rätt till. I hennes fall måste polisen etablera samarbete med de brittiska myndigheterna. Hon har inte svarat på myndigheternas brev.

Fått ut 2 miljoner

Den i särklass största utredningen handlar om ett par i Ljusdal som tillsammans misstänks ha fått ut 2 miljoner kronor de senaste tio åren. Det gäller bland annat sjukpenning och livränta.

Antalet anmälningar ökar ganska kraftigt. 2010 hade Gävlepolisen 57 utredningar om bidragsfusk. I år är antalet redan uppe i 47.

– Det är följden av att Försäkringskassan numera anmäler fler misstänkta fall, men också en följd av ett bättre samarbete mellan olika myndigheter, säger Anders Samuelsson.

Det handlar bland annat om Försäkringskassan, kommunerna, a-kassorna, pensionsmyndigheten och studiestödsnämnden, CSN.

Upptäcker det ofta själv

Ofta upptäcker myndigheterna själva att något inte är rätt och gör en utredning. Andra gånger tipsar någon privatperson om en granne eller en bekant som de misstänker fuskar.

– Det kan vara någon som har bostadsbidrag som ensamstående, men där grannarna ser att även partnern bor i lägenheten.

Får ofta stå tillbaka

Bidragsfusk får ofta stå tillbaka för våldsbrott, rån och andra mer angelägna uppgifter för polisen.

– Men det är vikigt att bidragsbrotten också utreds. Samhället måste markera att det här inte är accepterat, säger Samuelsson.

Han är själv förundersökningsledare för alla anmälningarna. Några gånger per år gör hans utredare en riktad insats och kallar in ett stort antal misstänkta till förhör samtidigt.

– Det är ett effektivt sätt jobba. Många blir förvånade när vi kallar dem. De har inte förstått att deras fusk blivit polisanmält.Gunnar Eriksson

Mer läsning

Annons