Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt strejk i färjetrafiken

Sjöbefälsföreningen säger nej till medlarnas bud, erfar TT. Därmed fortsätter strejken – som nu också kan komma att utökas.

Annons

Förbundet befinner sig i strejk sedan i tisdags och skulle ha svarat på det bud som medlarna gav i fredags kväll senast klockan 11:30 på söndagen. Men eftersom alla i Sjöbefälsföreningens styrelse är aktiva sjöbefäl, varav flera befinner sig i andra tidszoner, fick man uppskov med att svara på budet till klockan 18 på söndagen.

Men Sjöbefälsföreningen säger nej till budet, som motparten Almega tvärtom har accepterat.

Den pågående strejken, som började i tisdags, har hittills drabbat ett 70-tal fartyg i Waxholmsbolaget, Djurgårdsfärjorna och vissa älvfärjor i Göteborg.

Om det inte blir någon uppgörelse kan strejken komma att utökas, varnar Sjöbefälsföreningen på dess hemsida. På grund av arbetsgivarens "strejkbryteri" har varslet utökats och från och med midnatt den 26 april omfattas även Strömmas underentreprenörer.

– Arbetsgivaren har satt in ersättningstonnage, vilket vi ser som ett solklart fall av strejkbryteri, säger Mats Jäderland.

En knäckfråga är hur tre existerande avtal på olika färjebolag kan slås samman till ett gemensamt branschavtal. En annan tvist gäller huruvida lönerna ska sättas individuellt eller enligt tariff, där Sjöbefälsföreningen – efter att några medlemmar provat individuell lönesättning – vill ha tarifflöner.

– Det är ett väldigt starkt krav, säger Mats Jäderland.

TT

Mer läsning

Annons