Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt tro på stigande bopriser

/
  • Priserna på villor och bostadsrätter har stigit det senaste årets första sex månader och återhämtat en del av raset under hösten. Samtidigt ökar prisskillnaderna beroende på läge och den lokala arbetsmarknaden.

Allt fler hushåll tror på stigande bostadspriser. Låg ränta och förhoppningar om bättre tider bidrar, tror experterna.

Annons


– Vi har hela tiden väntat på att oron för arbetslösheten ska väga tyngre och att hushållen ska bli mer pessimistiska. Men det har inte hänt. Tvärtom är det förvånansvärt få som oroar sig för jobbet, konstaterar SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

I dag tror bara knappt en av fem på fallande priser, samtidigt som drygt fyra av tio spår att priserna kommer att stiga. Andelen som tror på stigande priser är densamma som i juni och juli medan andelen som tror på fallande priser minskat.

 


Indikatorn definieras som skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och de som tror på fallande priser. I augustimätningen ligger indikatorn på 22. Men än är det långt kvar till boprisindikatorns toppnivåer. Under högkonjunkturen låg den på plus 60 för att sedan drastiskt sjunka till extremt låga minus 62 i slutet av förra året.
– Det fallet avspeglade den totala panik hushållen kände under hösten med kraftiga börsfall och stigande räntor. I oktober i fjol låg boräntorna på runt 7 procent, säger Nyström.

 


– Nu har det extremt låga ränteläget stärkt hushållens förtroende för bostadsmarknaden igen. Börsuppgången och en spirande tro att krisen snart är över bidrar sannolikt också, tror Nyström.

Hushållen spår också att Riksbankens reporänta kommer att ligga på cirka 0,8 procent om ett år. Det är lägre än vad man trodde för en månad sedan.
– Hushållen litar på att reporäntan ligger kvar under en procent om ett år. Det bidrar nog till att så pass få tror på fallande bostadspriser, säger Nyström.

 


Samtidigt svarar 8 procent av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina bolån att de har för avsikt att binda räntan under den kommande tremånadersperioden. Det är fyra procentenheter fler än förra året.
Men fortfarande rekommenderar SEB korta bindningstider för bolånen. Det är fortfarande det klart billigaste alternativet. Men liksom andra ekonomer rekommenderar Gunilla Nyström att man lägger undan pengar för att parera för högre räntekostnader längre fram.

Priserna på villor och bostadsrätter har stigit det senaste under årets första sex månade och återhämtat en del av raset under hösten. Samtidigt ökar prisskillnaderna beroende på läge och hur den lokala arbetsmarknaden ser ut.

 

 

Annons