Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förväntningarna höga på ny ledare

/
  • Jonas Sjöstedt håller presskonferens efter att ha blivit vald till ny partiledare för Vänsterpartiet efter omröstningen på vänsterpartiets kongress i Uppsala.

Pressen är hård på nyvalde Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Nu måste partiet växa för första gången sedan 1998.

Annons


De höga förväntningarna märktes tydligt redan inför partiledarvalet på V-kongressen på fredagen. Längst gick ombudet Gunnar Friberg.
– Bidrag till att rädda världen. Välj Jonas Sjöstedt, sade han och fick huvudpersonen själv att skruva på sig i främre bänkraden.
Sjöstedts seger över motkandidaten Rosanna Dinamarca blev förkrossande: 179 röster mot 39.
Största skillnaden med Sjöstedt vid rodret blir, enligt honom själv, att partiet ska få en vassare miljö- och klimatpolitik.
V ska utmana Miljöpartiet om rollen som det ledande klimatpartiet, där social rättvisa kombineras med ekologisk hållbarhet, säger han.
Den nye V-ledarens mål är att partiet ska ingå i en ny regering efter valet 2014. Men han är inte intresserad av att bilda en rödgrön allians, likt den 2010. Enligt honom kompromissade V då bort sina valvinnande frågor. Han är heller inte intresserad av att återgå till att bli ett stödparti till en S-regering.
Sjöstedt lovar dock att i god tid inför nästa val ge besked om hur ett regeringsalternativ ser ut.
Han tror att V har en potential att få 10–15 procent av rösterna, men vill inte lova att partiet når över 10-procentsstrecket redan nästa val.
Den 47-årige Sjöstedt beskrivs ofta som en pragmatisk politiker. Hans väg till makten har varit långt ifrån rak och valet kan ses som en personlig revansch. För nio år sedan var han i stort sett uträknad. Han hade skrivit på uppropet för ”Vägval Vänster” och tillhörde därmed den förlorande falangen i den bittra strid som präglade partiet. Paradoxalt nog var det Lars Ohly som såg till att partiet blev mer pragmatiskt och för första gång anpassade sig till Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att kunna ingå i en rödgrön regering.
I dag säger Johan Lönnroth, som ledde de så kallade förnyarna:
– Nästan allt vad vi sade då är högsta sanningen i dag. Det känns bra.
Den gången tillhörde Rosanna Dinamarca den vinnande falangen.
Dinamarca tror inte att hennes ställning kommer att påverkas av att hon utmanade om partiledarposten.
– Vi har inte den traditionen att man ska bli piskad för det.

TT

Mer läsning

Annons