Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA får signalspana åt polisen

/

FRA föreslås få signalspana åt polisen men under mycket hårda krav, enligt regeringens utredare Anders Eriksson.

Annons

Men justitieminister Beatrice Ask är tveksam och vill utreda mer.
Efter regeringens vånda med FRA-lagen i höstas beslutades att FRA bara ska få spana på uppdrag av regeringen, regeringskansliet och Försvarsmakten.
Förre Säpochefen Anders Eriksson har nu utrett hur polisens behov av underrättelser då ska kunna tillgodoses. Hans slutsats är att Försvarets Radioanstalt (FRA) ska kunna signalspana även åt polisen. Men restriktionerna blir hårda och många. Huvudregeln sägs vara att signalspaning för polisens behov inte ska förekomma.
Enligt Anders Eriksson så har integritetsaspekterna vägt mycket tungt för slutsatserna.
– Signalspaning kan innebära ett avsevärt intrång i den enskildes integritet, sade han vid en presskonferens.


Han vill dock inte förbjuda det helt för polisens räkning. Undantag får göras om det finns mycket starka skäl då det gäller allvarlig brottslighet eller betydande nationella eller internationella säkerhetsintressen.
Det ska dock krävas tillstånd från domstol och förutsättningarna ska noga anges i lagstiftningen. En efterhandskontroll ska även göras av säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Enskilda ska kunna begära av nämnden att deras fall kontrolleras.
Dessutom ska polisen bara få tillgång till den information för vilken man begärt tillstånd. Domstolen ska noga ange vilken information som FRA får överlämna till polisen. Detta kan jämföras med hemlig teleavlyssning, där polisen har tillgång till all information.
– De som förväntat sig att polisen skulle få långtgående befogenheter kommer nog att motta förslagen med besvikelse, konstaterade Anders Eriksson.


Justitieminister Beatrice Ask gjorde inte vågen efter att ha mottagit förslagen.
– Jag skulle vilja ha mer kött på benen när det gäller alternativ till att FRA ska signalspana för polisens ändamål. Jag tycker att man ska ta fram fakta om alternativa vägar, sade hon efter att mottagit förslagen.
– Man har tidigare gjort en klar åtskillnad mellan polisen och militären och då kan man fundera över om man ska ha det även i det här fallet. Då tycker jag att det är bättre att ta fram alla alternativ innan vi går till remiss och proposition, än att bara köpa ett förslag rakt av, sade Ask.
Utredaren Anders Eriksson avviker i sina förslag något från den politiska överenskommelse som allianspartierna ingick i höstas och som ska behandlas av riksdagen i höst. Han föreslår att en vanlig domstol får hantera signalspaningsfrågorna, inte en specialdomstol som regeringen vill.

Mer läsning

Annons