Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräscha vita och stöddiga röda

/
  • Pimpala Road är ett gott och användbart rödvin från Australien som gjorts på en blandning av italienska sangiovesedruvan och franska cabernet sauvignon.
  • Miro Kog 3 är ett överraskande gott, stringent, friskt och mineraligt vin från Slovenien.
  • Portugal erbjuder ett utmärkt matvin bland augustinyheterna. Quinta da Garrida är generöst varmbärigt men med fin struktur och balans.
  • Den sydafrikanska vinfirman Graham Beck har fått med såväl ett vitt som ett rött vin av god klass bland nyheterna.
  • Den här stöddiga argentinaren, Fabre Montmayou, ger definitivt mycket smakvaluta för pengarna. Utmärkt val till riktigt mustiga, gärna grillade, kötträtter.
  • God sydfransos. Vita viner från Côtes-du-Rhône är inte så vanliga, men i augusti lanseras en riktigt trevlig representant.

Dags igen för nya viner på Systemet efter juli månads uppehåll i nyhetsflödet. Och det är en rätt varierad samling som bjuds, både pris- och smakmässigt.

Annons


Många av de mest intressanta vinnyheterna är vita, vilket är bra, för sommaren pågår ju lyckligtvis ett tag till och därmed våra oftast lättare matval.

Den friska och aromatiska rieslingdruvan är inte längre främst en angelägenhet för Tyskland och Alsace, i dag görs massor av bra viner på druvan runt om i världen. Inte minst Australien börjar få till riktigt bra viner på den.

Ett bra exempel är Cookoothama Riesling, 69 kronor, som bjuder på en mycket frisk och aptitretande, lätt smak som passar bra till lättare fisk- och skaldjursrätter. Varför inte till den stundande kräftpremiären?


Kvalitetsmässigt en storlek större är tyska Geil Riesling, 100 kronor, som dock behöver lagras en tid till för att fullt ut visa sina behag.

I den neutrala friska stilen finns också Miro Kog 3, för 88 kronor - ett överraskande tilltalande vin från Slovenien. På gränsen till fynd är det utmärkta, behagligt fruktiga, Soave-vinet Il Selese, 75 kronor.
Bland de röda nyheterna är det främst de utomeuropeiska länderna som dominerar. Argentina imponerar på nytt med ett par utmärkta viner i den mustigt smakrika, grillvänliga skolan.

Portugal frestar med ett par högklassiga godbitar, Sydafrika ångar på och Syditalien erbjuder ett härligt, vitalt rödbärigt vin med fatinslag på den intressanta kvalitetsdruvan aglianico.
Och från Kalifornien kommer en zinfandel med en smakintensitet och alkoholstyrka som ett högklassigt amaronevin.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons