Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredspriset till Obama

/

Nobels fredspris 2009 tilldelas USA:s president Barack Obama.

Annons

Obama får priset för hans extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk.

Kommittén lägger särskild vikt vid Obamas vision och hårda arbete för en värld utan kärnvapen.

Barack Obama har som president skapat ett nytt klimat i internationell politik, skriver kommittén.

Internationell diplomati har återfått en central position, med en betoning på FN:s och andra internationella organs roll.

Men utnämningen får kritik från Lars Lindblad, moderaternas gruppledare i riksdagen, som menar att fredpriskommittén kan ha begått ett "historiskt misstag".

- Enligt min mening så ska fredspriset gå till någon som utfört gärningar. Nu ger man priset till Barack Obama utan att USA har gjort några kraftfulla åtaganden inför klimatmötet i Köpenhamn, säger han.

- I de möten vi har haft med USA så sänds allt tydligare signaler om att USA inte är redo att agera.

Lars Lindblad pekar på att fredspriskommittén genom att 2007 ha gett priset till Al Gore, visat att den anser att det finns en viktig koppling mellan fred och klimathotet.

Lindblad anser dock att valet av Barack Obama till USA:s president är det bästa som hänt världsutvecklingen de senaste åren, men tycker att det är fel att utifrån förhoppningar ge någon fredspriset.- Det återstår att se.

 

Beskedet från den norska Nobelkommittén innebär sannolikt också att Barack Obama kommer till Sverige i december. Det har tidigare varit kutym att fredspristagarna kommit till Stockholm för ett möte med den svenske kungen, efter prisceremonin i Oslo.

2007 startade Obama, som då var senator, Lugar-Obamas ett nedrustningsinitiativ tillsammans med den republikanske kollegan Dick Lugar. Initiativet har fått statliga pengar till program som bland annat förstör vapenlager, letar upp massförstörelsevapen och arbetar med nedrustningsstrategier.

2005 reste Lugar och Obama tillsammans till Ryssland, Ukraina och Azerbajdzjan för att studera projekt inom det så kallade Nunn-Lugar-programmet, ett omfattande arbete för destruktion av exsovjetiska massförstörelsevapen, som Dick Lugar driver tillsammans med den tidigare senatorn och demokraten Sam Nunn.

Nunn och Lugar har många gånger nämnts i spekulationerna om vem som får fredspriset.

Mer läsning

Annons