Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredspriset till tre kvinnor

/

Nobels fredspris går i år till Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman, meddelar Nobelkommittén i Oslo.

Annons

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee och jemeniten Tawakkul Karman får 2011 års fredspris för att uppmärksamma kvinnors fredsarbete i Afrika och arabvärlden.
– Många människor kommer att bli väldigt glada. Det här är fantastiska nyheter för Jemen och särskilt för kvinnor i Jemen, säger bloggaren och demokratiaktivisten Atiaf Alwazir på telefon till TT från Jemens huvudstad Sanaa.
– Det här visar att det trots allt finns någon form av internationellt stöd till folket i Jemen och det är bland de viktigaste. Ni ska veta att i nio månader så har vi känt att omvärlden egentligen inte vet vad som händer i Jemen och att ingen på allvar lyssnar till oss.

Ellen Johnson Sirleaf, född 1938 (72 år), blev historisk när hon 2005 blev Afrikans första demokratiskt valda kvinnliga president.Hon blev känd i världen för sin förmåga att leda Liberia till försoning efter 14 års mycket grymma och blodiga inbördeskrig.Hon har bland annat varit med om att driva fram en FN-resolution om skydd för kvinnor mot våld och sexuellt våld. Hon är inte lika populär i hemlandet som utomlands, där hon bland annat utsetts till "en av världens tio bästa statschefer".Den 11 oktober håller Liberia parlaments- och presidentval och Sirleaf har under valkampanjen kritiserats för att ha misslyckats med att få ekonomin på fötter eller stävja operationen.

Tawakkul Karman är journalist, människorättsaktivist och medlem av islamistpartiet Islah i Jemen. När hon greps i januari efter att ha lett två demonstrationer på universitetet i Sanaa bidrog det till att dra igång de landsomfattande protesterna mot landets president Ali Abdullah Saleh.
– Kvinnor spelar en avgörande roll i regionen, från Tunisien till Egypten och Libyen, och de har varit en viktig faktor för att tända revolutionerna i varje stad, sade hon till nyhetsbyrån AFP i en intervju i mars.

Leymah Gbowee är född 1972 i Liberia och är utbildad traumaterapeut. Hon har under många år arbetat i olika inhemska fredsrörelser.
2002 var hon med och grundade rörelsen Women of Liberia Mass Action for Peace, som ofta brukar få äran för att inbördeskriget kunde avslutas 2003.
Hon har också lett landets sannings- och försoningskommission efter kriget.

(TT)

Mer läsning

Annons