Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri luft, fri luft. Luften är fri!

När jag och min bror var små lekte vi ”fri luft”. Vi pekade med ett noga utvalt pekfinger alldeles för nära framför den andres ögon och påpekade samtidigt att ”Fri luft, fri luft. Luften är fri!”.

Annons

Det gällde sedan att stå ut så länge som möjligt och inte låta sig provoceras då luften faktiskt, i sann demokratisk anda, är fri. Kul då. Inte lika kul nu.

Jag trodde länge att vi var ensamma om leken men har senare förstått att den ”leks” av andra. Olika varianter men samma grundidé. Under min första tågluff besökte jag sixtinska kapellet och upptäckte dessutom att vi var långtifrån först. Och fri luft-leken har utvecklats....

Vi har inte så många klassiska ”fri luft-utövare” i form av strandförsäljare, inkastare på restauranger och överoffensiva butiksinnehavare som vill sälja allt och lite till ute i den stora världen utanför Gävle. Men vi har välkammade mobilnasare som ställer sig i de shoppinglystnas myrstråk och föröker sälja abonnemang. Fri luft! Fri surf. Fritt att fråga. Fritt att tjata. Och det rasslar till i Torgets inkorg.

På utebadet tvingas jag lyssna på reklamradio timme efter timme när jag badar med döttrarna. Fri radio. Fri reklam. Fri luft!

Jag går på alla matcher jag kan med Gefle IF. Hör folk ropa och skrika. Skriker själv. Men när medelålders män vars största sportsliga bedrift är att ha prenumererat på Buster fem år i rad tar heder och ära av en domare för ett eventuellt feldömt inkast undrar man. Fri luft! Fri spark? Tränade ena dotterns fotbollslag i några år. Mötte schysta lag, lagledare och fotbollsföräldrar. Samtidigt får jag en hel del insändare till Torget om riktigt fula påhopp på ungdomar som ställer upp som domare för de yngre i fotboll, innebandy och ishockey. Fri luft?

Och så reklamaffischerna. De fyller det offentliga rummet med budskap jag varken ställer upp på eller har någon chans att värja mig emot. Fri luft! Årets valaffischer var dock mest måttligt provocerande reklamklyschor. Till nästa val kanske man tar steget fullt ut: ”M – det är dumt att betala för mycket”, ”S – allt annat känns puckat” och så vidare...Luften är fri!

Men samtidigt har en del av svenska folket valt att genom SD ”leka fri luft” framför de andra partiernas politiska näthinnor och provocera en stor del av svenska folket. Torgets inkorg och postfack fylls med insändare om det som kan vara det ultimata pekfingret framför ögat. Och nu är det ingen lek...

Mer läsning

Annons