Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frön färdiga att samlas in

/

Vallmoblommorna i mitt land har bildat jättestora frökapslar. Jag knipsar av kapslarna och spar fröna vart efter de mognar.

Annons

 Det syns tydligt när fröna är färdiga, för då lyfter vallmon på hatten. Under översta delen av frökapseln, under hatten, öppnas då en rad med små fönster där fröna kan trilla ut.

kan man samla in under hela hösten. Vissa frön behöver vara riktigt färdigmognade för att de ska kunna skördas. När fröet är klart faller det oftast av väldigt lätt, och i frökapslar brukar det rassla när man skakar på dem. En del frön kan ligga inne på eftermognad, men ta in frökapseln först när den börjar bli gul- eller brunaktig. Risken är annars att fröna inte kommer att gro vid sådd, eller att kvaliteten blir allmänt dålig.

inte dyrt men det är intressant och alldeles gratis att samla in sina egna frön. Särskilt tillfredsställande är det naturligtvis att senare så sina frön och se hur de blir nya plantor. Det behöver inte vara svårt.

de bästa plantorna av grönsaker, perenner eller sommarblommor, då är chansen stor att även avkommorna blir bra plantor. Det finns dock inga garantier, framför allt inte när det gäller ädlare hybrider av växter. Korsningarna som genererat fröerna kan ge upphov till ganska trista varianter av till exempel akleja. Men det kan också bli en fantastiskt kul, ny variant med spännande utseende!

någon gång få fram egna sorter att döpa: Aquilegia vulgaris ’Anna Malin’ eller ’Degermarkii’. Båda med något kompakt växtsätt och oförutsägbar, spretig blomning…
Ett smidigt sätt att samla in frön är att sätta en papperspåse över fröställningen, vika ner och skaka om för att fröna ska hamna i påsen. Att skörda i torrt väder rekommenderas, men även om det är torrt ute behöver fröna torkas innan de förvaras, annars kan de mögla. Sprid ut fröna, till exempel på en tidning. Fröna ska ligga luftigt. Efter en tid brukar de vara tillräckligt torra för att förpackas.

gamla sparade fröpåsar till mina insamlade fröer, eller vika små kuvert av vanligt papper. Kaffefilter är också idealiskt. Glasburkar är ett annat alternativ, men då är det extra viktigt att fröna är noga torkade. Täta glasburkar eller plastpåsar ökar risken för att fröna angrips av mögelsvamp.

och mörkt. Jag har en del i skafferiet, det fungerar bra. Senaste tillskotten är frön av blodtopp och grekvädd, två av mina favoritperenner. Väl märkta med sort, insamlingsplats och datum.

jag odlat i grönsakslandet är skördat och uppätet, men solrosorna står kvar och expanderar ikapp med jordärtskockorna. Jag tittar upp längs den högsta solrosstjälken och undrar om den tänker blomma eller om den tänker växa ännu lite till på höjden?

Mer läsning

Annons