Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå med i NPK-rörelsen!

/
  • EGEN NÄRING. Ett av de finaste gödselmedlen för riktigt näringsfordrande växter producerar vi alla hemma. Nämligen så kallat guldvatten, kanske bättre känt som urin eller kiss.
  • Anna Malin Degermark

När jag skriver NPK låter det nästan som förkortningen för någon suspekt nationalistisk sammanslutning. Men det jag tänker på är kväve (N), fosfor (P) och kalium (K), tre av de viktigaste näringsämnena för odlaren att känna till.

Annons

Dessa nyttigheter klarar sig växterna inte utan. De krävs bland annat för celluppbyggnaden och för transport av energi mellan växtens olika delar. Många andra ämnen behövs också, som magnesium, kalcium, järn med flera, men inte i samma utsträckning som kväve, fosfor och kalium.

Marktäckning med gräsklipp är ett sätt att gödsla sina odlingar. Att tillföra kompost eller stallgödsel som grundgödsling i början av säsongen är en annan bra metod, vilken dessutom berikar med mullämnen som bygger upp jordens struktur. Och man kan köpa specialgödsel i butiken. Fast ett av de finaste gödselmedlen för riktigt näringsfordrande växter producerar vi alla hemma. Nämligen så kallat guldvatten, kanske bättre känt som urin eller kiss.

ut ungefär fem kilo kväve, ett halvt kilo fosfor och nästan ett kilo kalium på ett år! Urinen är närapå steril, och näringsinnehållet motsvarar ungefär det som finns i handelsgödsel.

Den klassiska pottan funkar nog bra som samlingskärl, men det finns numera faktiskt en svenskdesignad kombinerad potta och vattenkanna för detta ändamål. Snygg och praktisk att ha stående på toalettgolvet, med hjärtformat lock mot eventuell lukt.

Det är viktigt att späda urinen med vatten innan man sprider den, det kan bli för starkt åt rötterna annars. Späd med nio delar vatten till en del urin, det blir lagom kraftigt. Vattna inte på växterna, särkilt inte om det är sådant som ska ätas, utan vattna på jorden. Eller dra upp en liten ränna i jorden och vattna däri med gyllene, snabbverkande, hemmaframställda näringsämnen. Krafsa över.

Jag har en kompis som har lärt sina barn att kissa direkt i trädgården. När de börjar bli nödiga kommer de springande: Mamma, mamma, vart vill du ha det?

Alltså bara för odlarmodern att dirigera ungarna till den gröda som just då behöver ett litet NPK-tillskott.

är det egentligen dags att dra ner på gödslingen. Perennerna ska börja vintra in, och tillväxtfasen är över för de flesta växter. Grönsakerna och sommarblommor i kruka kan få näring ett par veckor ytterligare för att orka ända fram, kanske i form av guldvatten.

är ett annat lite annorlunda tillvägagångssätt att gödsla jorden. Vanligtvis sår man in gröngödsling på våren, men det går också bra att göra det efterhand som grönsakerna skördats. Så till exempel någon klöversort, humlelusern eller sötväppling på den tomma jordytan. Dessa växter tar upp och håller kvar näringen i landet i stället för att den lakas ur och försvinner.

Genom att växterna luckrar jorden med sina rötter, och genom att man brukar ner växtresterna i landet följande vår, får man dessutom en strukturförbättring av jorden. Färdiga fröblandningar för gröngödsling finns att köpa hos de flesta fröfirmor.

som nästan lovar guld och gröna skogar

Mer läsning

Annons