Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gäddkungens” jätteabborre

/
  • ANDREAS STÖRSTA. Andreas Opitz, gäddkungen från Långsand, letade efter Karlholmsfjärdens storgäddor när den här bamseabborren högg. Vikten var hela 1,9 kilo, fångsten är nytt familjerekord för familjen Opitz och den för också upp Andreas i ledningen av A-Fisket
  • HÖSTENS STÖRSTA. Mikael Malm, Skutskär visar upp sin granna höstöring på 6,3 kilo. Mikaels öringsfångst är den största i höst.
  • I MORFARS KÖLVATTEN. Daniel Wigren, Norrsundet följer ofta med morfar Åke Bergman, som leder A-Fisket, på metarturer i Norrsundetån. Den här dagen fick morfar på tafsen, Daniel tog en id på 2,3 kilo, morfars fångst var lite blygsammare.

En vecka in i november och Arbetarbladets sportfisketävling A-Fisket är inne på upploppet.

Annons

Den sista november blåser vi av årets tävling. I slutet av tävlingsperioden brukar det inte komma så många anmälningar, de flesta klasser är redan fyllda med många fina fångster. Det är för det mesta i gäddklassen det brukar hända saker på senhösten. För ett par år sedan kom det flera fina gäddor mellan 14 och 15 kilo under slutspurten. Nämner vi namnet Opitz så är det lika med storgädda så var det den gången för ett par år sedan när bröderna Thomas och Andreas turades om att ligga i täten.

Andreas Opitz
I dag är det åter en Opitz som har tagit ledningen men nu är det inte gäddan utan en stor abborre som Andreas har fångat. Bröderna har under hösten varit på jakt efter storgäddan. De riktigt stora fångsterna har uteblivit, endast ett fåtal kring 10 kilo men gott om ”smågäddor” 5-8 kilo. I mitten av oktober var det Karlholmsfjärden som fick besök. Ett 10-tal gäddor de största kring 6 kilo. Fisketuren slutade i alla fall i dur den här gången eftersom Andreas fick sitt livs största abborre, vikten var 1,9 kilo, längden 49,5 cm. Med den fångsten tar Andreas ledning i A-Fisket, abborre. Som sagt det är några veckor kvar av årets A-Fiske och vi vet att bröderna ägnar i stort sett all ledig tid till fiske och det kan bli segervittring för Opitz även i gäddklassen.

Höstöring
I Älvkarleby har det varit glest mellan storfångsterna i höst. Det höga vattenflödet kan vara en orsak till att förutsättningar för bra öringsfiske inte varit det bästa. Under den senaste får vi kanske lägga till att även vattentempen har legat lite för högt, under de senaste dagarna har den t.o.m. stigit lite grann.
Mikael Malm från Skutskär har tagit den största i höst 6,3 kilo, med den fångsten ligger Mikael på 4:e plats på årets lista. Med en bra avslutning i Älvkarleby finns det chans att det kan komma någon fångst som blandar sig i toppstriden. Apropå öringsfiske nu i veckan blev det åter tillåtet med riktat fiske på öring i Gavleån. Under de första dagarna har det tagits några fina öringar.

Gavleån
Det mest kända fisket när det gäller Gavleån är annars gösfisket. Periodvis har det varit gott om folk utefter ån under hösten som provat lyckan och de flesta har också belönats med någon fin matgös kring 2 kilo. Som de flesta gösfiskare väl känner till så är det inte bara gös som fastnar på kroken utan det är allt möjligt skrot och bråte såsom cyklar, kundvagnar och trädgrenar mm som ställer till det och för det mesta lägger beslag på wobblern och jiggen.

Rensa Gavleån
Tony Berggren har tagit ett fint initiativ och kallar alla, som älskar att fiska i Gavleån och vill ha bättre förutsättningar, på söndag till årensning. Tony har skaffat fram några som ställer upp med båtar, varit i kontakt med kommunen som lovat komma med containrar dessutom behövs det en hel del ”fotfolk” med rep och draggar. Ställ upp!

Övriga A –Fisket
Det är en och annan nykomling som tagit sig in på de olika listorna. Marmafjärden kanske är höstens intressantaste vatten med två fina gösfångster. Dessutom finns det förväntningar på att någon av fjärdens 15-kilos gäddor ska fångas. Drygt tre veckor kvar av A-Fisket 2011 så än kan det bli stora omkastningar i flera av klasserna.

Lasse Sjöberg

Mer läsning

Annons