Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gäddrar” vilka fångster

/
  • ÖVER 14 KILO. Anton Söderqvist satte nytt personligt rekord med 2,5 kilo när han landade den här bjässen på 14,24 kilo. Anton ligger just nu på andra plats i A-fisket.
  • ÄNNU EN OPITZ. Släkten är värst, Andreas fick vara bäst i drygt en vecka sedan tog brorsan Thomas över ledningen både i A-fisket och i den interna familjekampen. 14,50 kilo vägde den här fina gäddan.

För en månad sedan lutade det åt att årets gäddklass i A-fisket skulle bli en medioker tillställning. I slutet på september började det hända saker, det har tagits storfångster på löpande band.

Annons

Arbetarbladets sportfisketävling A-Fisket är inne på de sista dagarna. Om det är stiltje i de flesta klasser så händer det stora saker i gäddklassen. För en månad sedan lutade det åt att årets gäddklass skulle bli en medioker tillställning. I slutet av september började det hända saker det har tagits storgäddor på löpande band. Lasse Värjö gick upp i ledning den 28 september, Andreas Opits övertog ledningen den 14 oktober, den 18 oktober var det Anton Söderqvist som toppade och i fredags den 23 oktober kontrade Thomas Opitz med en storfångst. Vilket spännande upplopp årets fiske blir. När de här raderna skrivs är det drygt tre dagar kvar av årets sportfisketävling A-Fisket. Vi har indikationer på att gäddfisket verkar vara på topp och att flera av distriktets ”storfiskare” är på jakt efter de stora ”krokodilerna” Mycket troligt att det kan bli ytterligare en och annan storfångst innan vi ”stänger butiken” den 31 oktober

Anton Söderqvist berättar om en lyckad fiskehelg, tillsammans med kompisen Mikael Hansson, på Dalälven, stora fjärden, lördagen blev en skaplig fiskedag med ett flertal fångster och i topp en fin gädda på 9,5 kilo, längd 111 cm. Eftersom fisket verkade bra så bestämde de sig för att göra en eftermiddagtur på söndagen. Det var bara att sätta i båten och ut på älven. Fiskemetoden var flötestrolling med stor mört. Vid koll på ekolodet så syntes gott om både gädda och bytesfisk så det verkade lovande. Efter c:a en halvtimmes fiskande hade det blivit några påslag men gäddorna hade inte huggit ordentligt utan ”spottat” ut mörten. Grabbarna misströstade inte, förutsättningarna var ju väldigt gynnsamma så det skulle säkert komma flera chanser.

Mycket riktigt, flötet bara försvann och det började bara vina ut lina.

Anton berättar vidare: Härligt! Jag väntade in rätt läge då fisken stannade upp och vänt mörten innan jag gjorde mothugget och den blev krokad. I början kändes det som en minde fisk som bara följde med men efter ett kort tag förstod jag att det var en stor gädda som fattat tycke för min mört. Väl inne vid båten ”stånkade och bonkade” hon nere vid botten och ville inte komma upp. Efter ett tags tjurande nere vid botten så satte gäddan av i en vild sista rusning på kanske 20-30 meter, det var tydligen sista rycket för sedan var gäddan slutkörd och la sig i ytan.

Nu när gäddan visats sig såg Anton att det här var en riktig bamsing. Landning gick smärtfritt det var bara att ta upp gäddan sedan väga, mäta och fotografera. Gäddan återhämtade sig snabbt och det tog inte många sekunder i vattnet innan den tackade för sig och graciöst försvann ner i Dalälvens mörka vatten. Anton satte nytt prydligt personligt rekord med 2,5 kilo. Rekordgäddan vägde 14,24 kilo, längd 119 cm omkrets 60,5 cm. Söndagens fisketur blev inte längre än knappa timmen sedan var det svårt för grabbarna som var mer än nöjda och det var lite svårt att hålla koncentrationen uppe.

Bröderna Andreas och Thomas vet vi sedan tidigare att de alltid tar några riktigt stora gäddor varje år och med stora efter deras mått då ska de vara en bit över 12 kilo. Thomas berättar att årets fiske fram till senaste veckorna har varit lite trögt. Det lossnade för ett par veckor sedan då Andreas äntligen lyckades få en stor gädda då han fick en på 13,2 kilo. Efter den dagen har bröderna sporrat varandra och i stort sett fiskat varje dag med bra resultat. Det har blivit ett antal gäddor över 10 kilo och någon som har legat kring 12 kilo. Under hösten är det lillebror Andreas som har haft bäst utdelning beträffande antalet större fiskar. I fredag den 23 oktober var bröderna ute på Marma/Mehedebyfjärden.

När Thomas och Andreas ger sig ut på gäddfiske så riggar de ett flertal spön, med stora beten, för olika fiskemetoder typ trolling, jerkbait eller jiggfiske så att de snabbt kan variera sig utan att behöva hålla på och byta beten mm. De hade fått några skapliga firrar, ett par kring 10 kilo. Ungefär vid 10-tiden nöp det till för Thomas som då provade jerkbait. Att det var en stor fisk kände Thomas direkt, borde var en av de bättre för året. Gäddan var ingen stridis, det blev knappt någon rusning utan fisken kämpade tungt och tjurigt och jobbade sig ner mot botten.

En gädda som har huggit på Thomas beten brukar för det mesta vara chanslös, så också den här.

Kampen var över efter cirka 5 minuter och fisken kunde landas. Väl upp vid ytan såg bröderna att den var måste vara större än den Andreas tog förra veckan. Nu var det bråttom med dokumentationsproceduren, vägning, mätning och fotografering, det är viktigt att fiske så snart som möjligt får återvända till sitt rätta element – tillbaka i älven alltså. Thomas storfångst vägde 14,50 kilo och hade längden 122 cm. Det fantastiska hade inträffat, från en rätt så svag fiskesäsong så hade de på ett par veckor tagit upp varsin praktgädda. Thomas fångst är den som just nu håller ledningen i Arbetarbladets sportfisketävling A-Fisket. Med tanke på vilken utveckling gäddfisket haft den senaste tiden så får nog Thomas våndas några dagar. Det är som sagt bra fart på storgäddorna nu och det är många som är på jakt efter dem. Vi får vänta ett par veckor tills den slutgiltiga listan kommer innan vi kan kora årets segrare i A-Fisket gäddklassen

Annons