Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

After Work med kollekt till flyktingkatastrofen

/
  • Organisten Joakim Andersson framförde fransk orgelmusik från 1800-talet.
  • Staffans församlings nya församlingsherde Karin Sarja. Hon efterträder Peter Hallgren Stjerndorff, som blivit chef för enheten för verksamhetsstöd inom Svenska kyrkan i Gävle.
  • Hillevi Engstrand, till vänster i bild och Eva Engström gillar att kollekten går till humanitär hjälp.
  • Endast ett femtontal besökare avnjöt orgelkonserten i Staffans kyrka

På fredagskvällen hade Staffans församling kallat till AW.
– Kollekten kommer oavkortat gå till Svenska kyrkans internationella hjälparbete med flyktingkatastrofen i Europa, säger Staffans församlings nya församlingsherde Karin Sarja.

Annons

Under hösten kan man komma till kyrkan på fredagar klockan 18 och lyssna på organisten Joakim Anderssons sköna orgeltoner. För kvällen bjöds det knappa femtontalet åhörare på fransk 1800-tals orgelmusik.

After Work-konserterna är ingen nyhet, men att kollekten går till flyktinghjälp är nytt. Tidigare har den gått till att stödja kyrkomusiken i församlingen.

– Det känns väldigt angeläget att göra det lilla vi kan, vi vill ju hjälpa. Svenska kyrkan bidrar akut i Ungern till exempel. De som kommer på orgelkonserten kanske vill bidra, säger Karin Sarja.

Hon berättar att hon som forskare inom teologi kommit i kontakt med kyrkor och kyrklig historia från de platser som i dag är drabbade av inbördeskrig och umbäranden.

– Jag har alltid varit intresserad av kyrkans internationella arbete, säger hon.

Peter Hallgren Stjerndorff är chef för Svenska kyrkans verksamhetsstöd i Gävle. Han tycker Karin Sarjas initiativ var helt rätt:

– Vi kan inte ta upp en kollekt som går till den välmående Svenska kyrkan, det är inte mer än rätt att vi ger till de som ingenting har, säger han.

Två besökare som Arbetarbladet pratar med är Eva Engström och Hillevi Engstrand. De brukar besöka Gävles olika kyrkor för att lyssna till orgelkonserter.

– Det är jättebra att efter en sådan här fin musikstund få ge ett bidrag till de utsatta. Alla goda krafter måste hjälpas åt i den här stunden, säger Eva Engström.

Mer läsning