Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanschefen lovade bort miljonuppdrag till exkollega – utan upphandling

/
  • Ledningen köpte en form av gruppterapi till ambulanspersonalen för drygt 2 miljoner kronor – utan att skriva avtal eller upphandling.
  • Jörgen Tranevik, Region Gävleborg.

Ambulanschefen Jörgen Tranevik uppger att han gav miljonuppdraget till den bäst lämpade. Nu kan vi visa att uppdraget lovades bort till hans före detta kollega – utan skriftligt avtal eller upphandling.
– Det var Jörgen Tranevik som kontaktade mig, säger den anlitade Patric Toresson.

Annons

Under drygt tre års tid, från slutet av 2012 till och med 2015, har Region Gävleborg köpt KBT-handledning till ambulanspersonalen i länet för drygt 2,1 miljoner kronor.

Läs också: Regionen köpte tjänst för 2 miljoner kronor utan avtal – kan strida mot lagen

Bakom handledningen står företaget P Toresson AB, som enligt de 27 fakturorna regionen betalat har träffat ambulanspersonalen vid 60 tillfällen under drygt tre års tid.

Enligt ambulansens verksamhetschef Jörgen Tranevik behövdes gruppterapiliknande åtgärder för att utbilda personalen i värderingsfrågor och samarbete.

– Vi hade problem vi behövde jobba med. Och vi bedömde att vi behövde en extern handledning eftersom vi behövde ta ett krafttag, sa Jörgen Tranevik vid ett tidigare tillfälle.

Uppdraget gavs direkt till Patric Toresson, utan vare sig upphandling eller dokumentation. Det enda avtal som finns är en muntlig överenskommelse mellan Jörgen Tranevik och Patric Toresson.

Tillvägagångssättet bryter mot gällande rekommendationer och kan rent av strida mot lagen om offentlig upphandling.

Läs mer: Personal om utbildningen – "Vi skulle se våra egna fel och brister"

En försvårande omständighet i det aktuella fallet är att Jörgen Tranevik och Patric Toresson tidigare arbetat ihop – något som gett upphov till misstankar om jäv.

Enligt de källor inom ambulansen vi pratat med har budskapet varit att Jörgen Tranevik och Patric Toresson är gamla bekanta och har en vänskapsrelation.

De två har arbetat tillsammans under liknande förhållanden tidigare, framför allt inom vuxenpsykiatrin i början av 2000-talet.

Själva beskriver de emellertid sin relation som yrkesmässig, inget annat.

– Jag skulle inte beskriva vår relation på annat sätt än att vi har arbetat utifrån handledning och utbildning tidigare, säger Jörgen Tranevik.

Han menar att samarbetet ligger långt tillbaka i tiden och att Patric Toresson har varit en vanligt förekommande extern konsult inom Region Gävleborg – men även nationellt.

Hur har er relation påverkat valet att ge uppdraget till honom?

– Den har funnits med eftersom han har varit en erkänd handledare med gott anseende, inte bara ur mina ögon. Men det var ingen självklar fråga att ställa till honom, säger Jörgen Tranevik.

Läs även: Konkurrensverket om varför regionens miljonaffär kan vara olaglig

De senaste åren har Patric Toressons företag haft majoriteten av sina inkomster från uppdraget åt Region Gävleborg.

Han uppger att det var Jörgen Tranevik som tog initiativet till uppdraget – som sträckte sig fram till dess att Patric Toresson gick i pension.

Hur skulle du beskriva er relation?

– Den är professionell. Han har varit min uppdragsgivare. Någon annan relation har vi inte haft. Vi har aldrig umgåtts privat. Det vill jag understryka, säger han.

Tror du att er relation har påverkat valet att ge dig uppdraget?

– Jag hoppas verkligen att jag har fått mina uppdrag tack vare mina meriter. Det skulle vara en skymf mot min profession om jag fått uppdrag på grund av något annat, säger Patric Toresson.

Mer läsning

Annons