Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara lågtryck i sikte

Regn och hårda vindar fortsätter sätta stopp för badsugna semesterfirare. Även om SMHI tonat ned sina varningar för översvämningar så är det fortsatt bara lågtryck i sikte.

Annons

Under söndagsförmiddagen rörde sig regnområdet norrut och låg på eftermiddagen över södra Norrland, i Gävleborg också med åska.

Räddningstjänsten Medelpad fick larm om en person i motorbåt mellan Alnön och Granön, som fått problem i det hårda vädret med vindbyar på upp till 20 meter per sekund.

– Men lotsen fick kontakt med båten, och båtföraren kunde ta sig i säkerhet, säger inre befäl Peter Höglund.

All nederbörd verkade dock inte ha ställt till med några större problem – räddningstjänsterna i Jämtland, Gästrikland, Södra Hälsingland och Medelpad hade tidig eftermiddag inte fått några larm om översvämningar.

– Det kommer inga störtskurar utan regnar mer ihållande, och så länge det gör det så hoppas vi att mark och brunnar kan ta emot regnet, säger Teresia Gustafsson, inre befäl vid räddningstjänsten Jämtland.

På söndagen tonade också SMHI ned sin klass 2-varning till den lägre klass 1, vad gäller risk för höga vattenflöden och översvämningar i Jämtland och Västernorrland.

– Prognoserna har förändrats över tid, och nederbördsmängden blir mindre än vad vi tidigare befarade i dessa områden, säger Henrik Spångmyr, jourhavande hydrolog på SMHI.

Det betyder att det kan komma upp till 40, men inte 50 millimeter regn.

Under kvällen rör sig regnvädret sakta norrut och kommer under kvällen att täcka i stort sett hela Norrland, enligt SMHI. I Götaland och Svealand blir det en hel del skurar.

– Egentligen är det bara i de ostligaste delarna av Svealand som det ser hyfsat ut, säger jourhavande meteorolog Lisa Frost.

På frågan om hon har något tröstande att säga inför den kommande veckan blir svaret:

– Det är inte det lättaste. Det är fortsatt lågtrycksbetonat med flera lågtryck med tillhörande regn som passerar över landet. Det är möjligen i morgon som det kan bli chans till sol i Svealand.

Mer läsning

Annons