Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cornelis leker med elden  

/
  • Inspirationen till att börja träna med poi fick 14-årige Cornelis Svenneke i Thailand.    Sedan har han tränat själv och utvecklat sin show. Nu är han ett efterfrågat och uppskattat inslag på fester och tillställningar.
  • En variant som kallas ”hjulet”. I alla fall av Cornelis mamma Madelene. Runt, runt nära kroppen. Full koncentration.
  • Cornelis har flera olika poi. Dessa med ett slags rep i änden är hans favoriter.
  • Cornelis i Barcelona med sin BMX-cykel som han tagit med sig hemifrån.

I november 2011 skrev Arbetarbladet om ett gäng killar från Ockelbo som ville ha en BMX-hall. En av dem var då 10-årige Cornelis Svenneke. Några år senare dyker en 14-årig Cornelis upp på vår radar igen, under ett uppträdande på Wij Trädgårdar med en egen eldshow!

Annons

Cornelis och hans kompisar fick ingen BMX-hall 2011 men det blev en liten plats utomhus för BMX-cyklar, vid Kuxahallen. Och intresset finns kvar:

– Jag är fortfarande ute och cyklar varje dag. Nu blir det mest i Sandviken där jag har mina kompisar, berättar Cornelis.

Om intresset för BMX är gammalt så är intresset för att underhålla med eld nästan lika gammalt.

– Vi var i Thailand för sex år sedan, på Koh Phangan. Där blev familjen bekant med en thailändsk kille som var duktig på att snurra med brinnande ”poi” på stranden. Han lärde mig en del. Det var så det började...

Men hur fortsatte du att lära dig alla variationer och trick hemma? Det finns knappast någon kvällskurs i brinnade poi inte ens i Ockelbo?

– Jag har lärt mig själv. Och tränat och tränat. Under en period tränade jag varje dag. Nu tränar jag mest inför upträdanden jag har inplanerade.

De tre första åren tränade Cornelis dock utan eld.

– Det var mest jag som var lite orolig för elden, förklarar mamma Madelene och skrattar. Men de senaste tre åren har han tränat med eld.

Var tränar du?

– Här på gården, säger Cornelis och visar med en gest mot den stora gräsmattan som omgärdar den gamla vita disponentvillan på Perslundavägen.

Premiär för sin eldshow hade Cornelis under en sommarkväll på Wij Trädgårdar i Ockelbo.

Sedan har det blivit uppträdanden på stranden i Thailand, i Stockholm på Moderna museet och restaurang Hjärtat för Gävlebördiga kocken Malin Söderström, samt en del uppträdanden på 40- och 50-årskalas. I höst är också ett bröllop inplanerat.

Ett uppträdande minns Cornelis särskilt väl.

– Min jobbigaste show var under en spökkväll på Valsverket på Halloween. Då stod jag och vevade med mina poi i två-tre timmar. Det var riktigt jobbigt!

Hur har du tänkt utveckla ditt eld-artisteri?

– Genom att träna ännu mer. Och så letar jag efter en slags stålullsliknande poi ungefär som svinto som fanns i Thailand. De gör att det flyger glöd och gnistor när man uppträder, berättar Cornelis.

Drömmen är att fortsätta uppträda med sin eldshow och fortsätta cykla BMX.

– Jag skulle vilja flytta till Stockholm, eller Barcelona. I Barcelona är det så bra att cykla BMX och måla graffiti, ett annat av mina intressen, förklarar Cornelis och doppar sina poi i lampolja, tänder på dem och börjar veva runt.

Förbluffande snabbt och smidigt. Från små hjul tätt intill kroppen till stora figurer som lämnar rester av tunn rök efter sig i den svala sommarluften.

När man ser honom veckla in och ut sina poi med elden svepande kring kroppen känns frågan nästan onödig, det måste ha hänt en olycka någon gång? Någon eller något måste ha bränts av misstag?

–  Nej, faktiskt inte. Jag slog mig ordentligt på foten en gång bara, säger eldkonstnären Cornelis och skrattar.

Mer läsning