Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens län är för små och splittrade

/
  • Regionrådet Eva Lindberg (S) som leder Gävleborgs förhandlingsgrupp tillsammans med Roger Molin från SKL och utredaren Barbro Holmberg.

Dagens län och landsting har blivit för små.
Det är skälet till att man nu vill skapa större regioner.
– Vi vill bygga ett starkare Sverige, säger Barbro Holmberg.

Annons

LÄS ÄVEN: Sverigekartan ritas om – men var hamnar Gävleborg?

Hon är ordförande i den Indelningskommitté som ska ta fram förslag på hur Sverige ska kunna delas upp i betydligt förre och större regioner.

Dagens uppdelning anses nämligen inte duga längre.

Dels är de flesta län och landsting små, dels finns det en obalans mellan storstäderna och landsbygden.

– Det är väldigt assymetriskt. Det finns tre stora regioner – Skåne, Västra Götaland och Stockholm – och sedan är resten av landet uppdelat i 18 mindre enheter, säger Barbro Holmberg.

Tanken är att man vill skapa färre och mer jämnstarka regioner.

– Det handlar om att bygga starka regioner så att vi får ett starkt samhälle. Det ger oss bättre förutsättningar att skapa tillväxt och klara av framtida utmaningar – inte minst inom sjukvården, menar Barbro Holmberg.

LÄS ÄVEN: Vill du ha Umeå eller Uppsala som närmsta universitetssjukhus?

Roger Molin som är analytiker på Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att större regioner är nödvändiga för att klara av sjukvården framöver när andelen äldre ökar. Enskilda landsting kommer enligt honom inte att klara av de investeringar och effektiviseringar som krävs.

Men det finns också de som ifrågasätter om större regioner verkligen är lösningen.

– Varför skulle det bli bättre och mer effektiv sjukvård i större regioner? Så ser det inte ut idag. I dag är det små regioner som Halland och Örebro som klarar sig bra och Gävleborg som har låg kostnadsutveckling medan de stora har mer problem, konstaterade Moderaternas regionråd Patrik Stenvard.

Att det blir bättre tillväxt i större regioner är heller inget som man vet – men man tror det.

– Handelskamrarna har tydligt sagt till oss att de tycker att den nuvarande ländindelningen skapar hinder, säger Barbro Holmberg.

Men det är inte bara länsindelningen som är ett problem i dag utan även hur statliga myndigheter är organiserade. De är ofta redan i dag indelade i regioner men ingen myndighets indelning är riktigt den andra lik.

– Det blir en dränering av energi och resurser när man ska hålla kontakt med staten i olika konstellationer, säger Barbro Holmberg.

För att råda bot på det vill man att även statliga myndigheter och andra viktiga organisationer ska ha samma indelning som de nya regionerna.

Men det här har utretts i 40 år, vad är det som talar för att det blir av nu?

– Tiden är mogen. Regeringen och alla landsting vill det här, säger Barbro Holmberg.

LÄS ÄVEN: Jörgen Edsvik dementerar uppgifterna – vill inte splittra länet

Mer läsning

Annons