Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är länets bästa och sämsta skolkommuner

/
  • Stora skillnader i hur länets kommuner placerar sig i SKL:s skolrankning.

Ockelbo är den fjärde bästa skolkommunen i hela Sverige, enligt en rapport av Sveriges kommuner och landsting (SKL).
– Jag känner mig glad och omtumlad, säger Staffan Nordqvist (S), ordförande i utbildnings- och kulturnämnden i Ockelbo kommun.

Annons

Rapporten "Öppna jämförelser – Grundskola 2015" går igenom hur bra Sveriges kommuner har lyckats med grundskolan på en rad olika punkter, bland annat andelen behöriga till gymnasiet och det genomsnittliga meritvärdet bland eleverna.

På den listan har Ockelbo tagit hem en respektabel fjärdeplats. Staffan Nordqvist kan inte se någon direkt anledning till att det gått så bra för Ockelbo.

– Men det känns som att vi lyckas skapa en bra stämning i klassrummen, och det känns som medvind för skolan i Ockelbo just nu, säger Staffan Nordqvist.

En kommun som det inte gick lika bra för är Sandviken. Kommunen hamnade betydligt längre ner på listan – plats 276 av Sveriges 290 kommuner och var därmed sämst i länet.

– Det känns naturligtvis inte bra, men det är inte som att vi inte viste att vi har för dåliga betygsresultat, säger Signe Brockman (S), ordförande i kunskapsnämnden i Sandvikens kommun.

Hon säger att det just nu håller på att analyseras vad de dåliga resultaten beror på. Några saker är dock redan nu klara att kommunen behöver komma till rätta med.

– Vi jobbar på flera olika nivåer. Bland annat ser vi över kring studiehandledning och hur vi ska kunna rekrytera fler behöriga lärare, säger Signe Brockman.

Mer läsning

Annons