Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gamla stolarna renoveras för 400 000

/
  • Stolen Diplomat, designad av Finn Juhl. Sandvikens kommun har 60 stolar i kommunfullmäktigesalen och nu ska dessa renoveras till en kostnad av 400 000 kronor.

– De här stolarna i kommunfullmäktigesalen har varit med sedan huset var nytt 1964, säger Ann-Catrin Sundelius, kommundirektör.

Annons

Stolarna är designade av den kände danske möbeldesignern Finn Juhl och är alltså 51 år gamla. Renoveringskostnaden per stol är 6 667 kronor. Totalt rör det sig om 60 stolar.

Är det inte väldigt mycket pengar?

– Man får se det här som en långsiktig investering, säger Ann-Catrin Sundelius.

Stolarna hör väldigt mycket ihop med salens arkitektur och har dessutom hållit i över 50 år. Vilket enligt Ann-Catrin Sundelius är ett gott betyg.

Men hade inte 400 000 kronor kommit väl till pass inom till exempel skolbudgeten?

– Som jag sa, det är en långsiktig investering. Och det är ju inte varje år vi köper stolar till politikerna. Det här är värt varenda spänn, säger hon.

Enligt Ann-Catrin kan stolarna efter renoveringen, som består av att man stoppar och klär om dem, hålla i ytterligare 50 år. Den här investeringen får man se på över tid, så på så vis är den hållbar, menar hon.

– Vi får aldrig tag i stolar till den här kvaliteten för mindre än vad renoveringskostnaden är. Det vore idiotiskt att slänga ut dem, säger hon.

Stolen är väldigt speciell. Modellen heter Diplomat och designades i början av 60-talet. Finn Juhl var en del av det danska designundret och hans möbler har exporterats över hela världen.

Mats Åhrén är antikvarie och expert inom arkitektur och design. Han var tidigare antikvarie på Länsmuseet Gävleborg och känner väl till stolarna i Sandviken.

– Otroligt kul att de fattat beslut om att renovera stolarna, säger han.

Den här designen är unik och just de här stolarna har en sober elegans. Gjorda för att inte sticka ut berättar han.

– Jag instämmer med Ann-Catrin Sundelius, det vore idioti att slänga ut dem, säger Martin Åhrén.

Mer läsning