Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödade IS-terroristen har kopplingar till jagad Brysselterrorist

/

De tre terrorister som misstänks för attentatet i Bryssel ska ha kopplingar till den döde IS-terroristen Mohammed Belkaid som sitter i styrelsen för ett Hoforsföretag. Det skriver Dagens Nyheter.

Annons

LÄS OCKSÅ: Dödad IS-terrorist satt i styrelsen för Hoforsföretag

IS-terroristen Mohammed Belkaid var inblandad i terroristattacken i Paris i november förra året men dödades i förra veckan av belgisk polis.

Under tisdagen rapporterade Gefle Dagblad om hur Mohammed Belkaid var skriven i Sverige samt att han satt i styrelsen för ett företag i Hofors.

Enligt uppgifter till tidningen var han dock inte drivande i styrelsen och med stor sannolikhet inte ens medveten om att hans namn var uppskrivet som suppleant.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att de tre terrorister som är misstänkta för tisdagens terrorattack mot Bryssel där det skedde explosioner i tunnelbanan samt vid flygplatsen har kopplingar till just Mohammed Belkaid.

LÄS OCKSÅ: Janne Elvelid från Gävle var i Bryssel vid terrorattacken

Två av männen, ett brödrapar, ska ha dött i explosionerna medan den tredje personen fortfarande jagas av polisen.

Det är den tredje personen som enligt Dagens Nyheter ska ha haft kontakt med Mohammed Belkaid. De ska två månader innan attacken i Paris förra året ha blivit registrerade när de passerade en vägspärr mellan Österrike och Ungern.

De spår som leder till Sverige är dock inget som svenska säkerhetspolisen kommenterar.

– Det är för tidigt att säga. Vi har kontakt med internationella samarbetspartners. Vi avvaktar nu utredningen som sker i Frankrike och det som kommer att ske i Belgien, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo till Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Gävlebon Erik Apel på plats i Bryssel under terrorattacken: "Folktomt på gatorna och mycket sirener"

LÄS OCKSÅ: Direktrapport med anledning av självmordsattack i Bryssel

LÄS OCKSÅ: EU-parlamentarikern Bodil Valero skulle ha varit på plats i Bryssel: "Jag vet att vi är en måltavla"

Mer läsning

Annons