Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömdes för grovt jaktbrott på Fansenvargen: "Att välja fotboja rekommenderar jag verkligen"

Två miljarder kronor. Så mycket har staten sparat sedan fotbojan började användas. Dessutom minskar den risken för att de dömda återfaller i kriminalitet. Här berättar den 55-årige man som dömdes till fängelse för grovt jaktbrott på Fansenvargen om hur det var att avsluta straffet med fotboja.

Annons

När en person döms till fängelse är det lätt att tro att den ska sitta inlåst bakom höga murar, bära gröna kläder och ägna dagarna åt att till exempel förpacka tandpetare.

LÄS MER: De dödade Fansenvargen

Men år 1994 började man testa att i stället förse några dömda med en sändare på vristen, en så kallad fotboja. Sedan dess har mellan 2 000 och 4 000 personligen årligen fått sina fängelsestraff omvandlade till fotboja.

– Den här har man runt fotleden och så har vi en apparat i bostaden som hämtar in signaler och skickar dem till en större server i Norrköping där det sitter dygnetruntpersonal och kollar så att klienten är inne när den ska vara inne, berättar Åsa Svensson, vid Kriminalvården i Hudiksvall och visar samtidigt upp en fotboja.

LÄS OCKSÅ: På Gruvbergets anstalt får kriminella leva familjeliv: "Helt fantastisk plats"

Mer läsning