Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket oroas över lärarbrist

Lärarbristen i Sverige har man förutspått länge hos facket, och de tycker bland annat att man behöver satsa på lärarutbildningen.

Annons

– Det är ju höga siffror, det är inget som vi blir förvånade över. Det här har vi pratat om i ett antal år, vi förde det här på tal för många år sen när Gävle kommun varslade och dessutom sa upp ett stort antal lärare. Vi sa att det var tillfällig brist på jobb, men det kommer bli behov längre fram, säger Karin Ahlgren, kommunombud i Gävle för Lärarnas Riksförbund.

Hon menar att med tomma platser på lärarutbildningarna och med det nya kravet på legitimation, som facket i och för sig tycker är ett bra krav, så förstärks bristen.

– Eftersom för få har sökt de senaste tio åren till lärarutbildningen, det är en stor andel som hoppar av och inte tar examen, det i kombination med ett starkare krav i skollagen om att man måste vara legitimerad för att kunna sätta betyg, så blir det ännu tydligare att det är brist i vissa ämnen.

Människor måste vilja bli, och stanna kvar som lärare, för att möta den kommande bristen, menar Karin Ahlgren.

– Man kan inte tumma på kraven. Det vore katastrof för Sverige. Kommunerna får se till att folk har en dräglig arbetsmiljö med en lön som gör att man vill hamna i yrket och sedan stanna i yrket, säger Karin Ahlgren.

LÄS MER:

Sökes: 2 000 nya lärare på fem år

Svårt att locka studenter till ämneslärarutbildningen

Mer läsning

Annons