Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre nyanlända till Gävleborg när ny lag införs

På torsdagen beslutade Länsstyrelsen Gävleborg om hur mottagandet av nyanlända ska fördelas mellan länets kommuner.
I och med en ny lag som träder i kraft den 1 mars blir Gävleborg ett av de län som får den största minskningen jämfört med föregående år.

Annons

LÄS MER: Så många fler ensamkommande ska Gävle ta emot

I samråd med länsstyrelserna och Migrationsverket har Arbetsförmedlingen fastställt en länsvis fördelning av det nationella behovet av mottagande av flyktingar.

Det rör personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige, men som har inte kan ordna bostad på egen hand.

– Baserat på länstalen gör sedan respektive länsstyrelse en fördelning i det egna länet och fastställer kommuntal. Länstalet för 2016 som fastställts för Gävleborgs län är 236 anvisningsbara platser. Det är minskning med 701 personer jämfört med länstalet för 2015, säger Robert Larsson, integrationssamordnare vid Länsstyrelsen Gävleborg, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Gävles teatrar håller stödfest för flyktingar

Syftet med den nya lagen är att skapa en jämnare fördelning mellan kommunerna utifrån exempelvis arbetsmarknadsförutsättningar och befolkningsstorlek.

Enligt aktuella överenskommelser ska Gävleborgs kommuner ta emot totalt 555 personer per år. Men siffran blir 236 personer när den nya lagen träder i kraft.

– Gävleborg är det län som tagit emot flest nyanlända per capita. Kommunerna har en positiv inställning till mottagandet och ser vilken resurs för länet det är att människor flyttar hit. Samtidigt är det viktigt att alla kommuner i landet är med och tar ansvar, säger landshövding Per Bill i samma pressmeddelande.

– Även om länstalet nu minskar för Gävleborgs län är det viktigt att kommunerna fortsätter att ha en hög beredskap för mottagande. Det höga antal asylsökande som kommit under hösten gör att vi redan nu vet att antalet som behöver hjälp med att ordna sitt boende kommer att öka de närmaste åren, säger Per Bill.

LÄS MER: Gävle vill tvinga kommuner att ta emot flyktingar

Mer läsning

Annons