Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministiskt initiativs ordförande i Gävle: "Vi är långt ifrån jämställda"

/
  • Desirée Kjellberg är ordförande och kontaktperson för Fi Gävle.

– Internationella kvinnodagen är en extremt bra arena att uttrycka sig på. Det handlar om en dag i almanackan då alla enas och tar gemensamma krafttag, säger Desirée Kjellberg, ordförande för Feministiskt initiativ i Gävle.

Annons

Enligt Desirée Kjellberg behövs kvinnodagen fortfarande.

– Vi har inte uppnått jämställdhet, varken i Sverige eller globalt. Vi är långtifrån framme. Vi lever i en ojämställd och komplex värld.

Vad betyder 8 mars för dig?

– För mig är Internationella kvinnodagen viktig för jag vill engagera mig för att krossa förtrycket. Det är en viktig dag för att manifestera frågor som annars kanske lätt glöms bort och det är en väldigt bra plattform som återkommer år efter år är då man kan mobilisera sig inför och samverka för att lyfta de här frågorna. I och med att feminismen breddas till att omfatta antirasism och hbtq-frågor blir det en ännu större dag.

Men hon anser inte att kvinnodagen bör firas utan ska i stället, precis som 1 maj, fungera som en plattform för att visa att kampen fortsätter.

– Jag tycker att man ska uppmärksamma dagen precis som vi gör i Gävle genom att hålla tal och torgmöten. Och att vi som tycker att de här frågorna är viktiga samlas och gör våra röster hörda.

Mer läsning

Annons