Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkungar får 700 000 kronor

/
  • Folkungar åker runt till skolorna. Här var de i Sörbyskolan 2014.

Folkungar, som reser runt i skolor och ger elever en chans att möta folkmusiken, har fått 700 000 kronor i bidrag från Musikverket.

Annons

Folkungar är fyra musiker som åker runt till skolor, där de ger elever möjlighet att prova på folkmusik genom att spela, sjunga och dansa. I fredags fick projektet, som är en del av Studieförbundet Bilda, besked att de har beviljats 700 000 kronor i stöd av Musikverket.

LÄS MER: Barnen fick möta folkmusiken

– Vi ser ju hur samhället utvecklar sig, och vi tycker att vårt koncept med att barn får spela musik tillsammans i klasserna, och man får göra egna texter, det är ett väldigt, väldigt bra koncept för att skapa bryggor mellan människor och god stämning i klasserna, säger projektledaren Eiwor Kjellberg.

Tidigare har Folkungar varit finansierade genom stöd från allmänna arvsfonden, därifrån har projektet fått sammanlagt 5,3 miljoner under tre år, alltså nästa dubbelt så mycket som stödet från Musikverket. Eiwor Kjellberg menar att de kommer att behöva arbeta in mellanskillnaden genom uppträdanden och skolbesök, men att stödet blir en grund att stå på.

LÄS OCKSÅ: DE LEKER FRAM NY FOLKMUSIKER

– De här pengarna gör att vi kan ha våra anställningar kvar till viss del och slipper bli frilansmusiker, och därmed hinner vi jobba upp ännu mer bra material som vi kan erbjuda skolorna, säger hon.

LÄS ÄVEN: VAD ÄR HOPPSA?

Mer läsning

Annons