Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt jakt efter Parisattacken

/

Polisen har stormat både den plats där de två massakermisstänkta männen varit förskansade nordost om Paris och den butik i Paris där en tredje man hållit gisslan.
Alla de tre männen uppges ha blivit dödade.

Annons

De flesta av de personer som hållits gisslan har befriats – men två personer uppges ha mist livet.

Kommandosoldater kunde ses på taket till tryckeriet i byn Dammartin-en-Goële och explosioner och skottlossning kunde höras från platsen för en stund sedan. De jagade har antagits vara bröderna Chérif och Saïd Kouachi, utpekade som skyldiga till attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo som krävde tolv liv.

Samtidigt stormades butiken i Paris där ett gisslandrama ägt rum. Gisslandramat har koppling till massakern på satirtidningen. Gisslantagaren har identifierats som Amedy Coulibaly – en bekant till de två andra.

Coulibaly hade enligt franska medier hotat att döda gisslan om inte insatsen i byn Dammartin-en-Goële avslutades.

– Han gick direkt in i butiken och började skjuta med sin kalasjnikov, säger ögonvittnet Fabian till franska medier.

32-årige Coulibaly ska ha varit medlem i samma jihadistgrupp som bröderna Kouachi i Paris. Gruppen rekryterade för tio år sedan unga män för att strida i Irak.

Paris har varit en belägrad stad se senaste dagarna. Panik utbröt i Vincennes vid nyheten om gisslan i den judiska matbutiken. Tungt beväpnad polis har belägrat båda områdena och invånarna uppmanats hålla sig borta från gatorna.

Det lilla samhället Dammartin-en-Goële, nordost om huvudstaden och med 8 000 invånare, har fullkomligt tagits över av prickskyttar, bepansrade fordon och helikoptrar i jakten på männen.

Vid telefonkontakt ska männen ha sagt att de vill dö som martyrer, uppger den lokale parlamentsledamoten Yves Albarello för tv-kanalen Itele.

Tre män med kopplingar till extremiströrelser i Mellanöstern har pekats ut och jagats för de senaste dagarnas terrordåd i Paris:

Chérif Kouachi, 32: Misstänkt för massakern på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Gick från droger, småjobb och småbrott till att värva jihadister till al-Qaidas strider i Irak. Greps 2005 när han försökte resa till Syrien för att ansluta sig till terrornätverket i Irak.

Saïd Kouachi, 34: Misstänkt för massakern på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Underrättelsekällor i Jemen uppger att han varit på träningsläger hos jihadister i landet.

Båda bröderna ska ha funnits på USA:s listor över terrormisstänkta som inte släpps in i landet.

Amedy Coulibaly, 32: Misstänkt för mord på en kvinnlig polis i Montrouge och för gisslandramat i en butik i östra Paris. Identifierad genom dna-spår i Montrouge. Tidigare känd av polisen för småbrott – och för ett fritagningsförsök av en livstidsdömd jihadist. Har haft dokumenterade kontakter med Chérif Kouachi 2010.

Med vid gisslandramat i butiken fanns också en kvinna, som beskrivits som flickvän till Coulibaly.

Svenska ambassaden i Paris manar på sin hemsida till vaksamhet vid offentliga platser i Paris. "Med anledning av polisinsatsen i jakten på de misstänkta terroristerna i Dammartin-en-Goële samt gisslandramat vid Porte de Vincennes i sydöstra Paris uppmanas svenskar att vara vaksamma vid offentliga platser, vid turistattraktioner och på platser med större folksamlingar", skriver man.

Svenskar uppmanas också följa instruktioner från lokala myndigheter och följa rapporteringen i olika medier. Tidigare under dagen var ambassadören Veronika Wand-Danielsson på plats utanför tidningen Charlie Hebdos kontor för att lägga ned en krans och hedra offren för attentatet.

Källor: AFP, Le Figaro och TF1.

(TT)

Mer läsning

Annons