Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från kärnkraft till fjärilar

/
  • Leon Berthas i full jakt på en Sorgmantel ivrigt påhejad av pappa Håkan Berthas på Fjärilsvägen i Grinduga.
  • Så lyckades han till slut. Stillbilden på Sorgmanteln satt som en smäck.
  • En Amiralfjäril som lapar mineraler från grusvägen.

Leon Berthas är dokumentärfilmaren som blev arresterad i finska Pyhäjoki när han filmade kärnkraftmotståndare i våras. Nu gör han fjärilsdokumentär i Grinduga med sin pappa, Håkan Berthas även han dokumentärfilmare.

Annons

Båda bor i Stockholm men Håkan bor delvis i Edsbyn. Leon har under det senaste året gått dokumentärfilmskola i Kalix. Nu gör han lite lugnare dokumentärfilm. Nu handlar det om fjärilar.

– Ja, i Pyhäjoki blev jag tagen av finska polisen när jag var där och filmade. De tog mig till polisstationen och krävde att jag skulle radera filmfilen, säger han.

Men Leon Berthas är en lugn själ och visade polismannen tydligt att han raderade filen. Nu var det så att det var en skräpfil han tog bort. Men polismannen lät sig nöjas.

I finska Pyhäjoki, som ligger 15 mil från Skellefteå rakt över Östersjön håller finska energibolaget Fennovoima på att anlägga ett kärnkraftverk. Och protesterna är massiva.

– Det är mycket aktivister som är där nästan hela tiden. Kedjar fast sig och så, för att hindra vägbyggena till området, säger han.

Pappa Håkan Berthas har ett stort intresse för fjärilar och har länge närt en dröm att göra en dokumentär om fjärilar och deras beundrare. Fjärilsvägen i Grinduga är enligt honom en av de bästa platserna i landet för att se så många olika svenska fjärilar som möjligt.

– Här finns ett koncentrat av fjärilar. Det är bättre att vara ute här i naturen än att bara vara en köptorsk och ränna runt på en massa köpcentrum, säger han.

Så fort vi klivit ur bilarna kommer en stor fin Sorgmantel och sätter sig vid Leons fot. Det blir full fart direkt.

– Försök få en stillbild på den i flykten, ropar Håkan.

Leon galloperar raskt efter den flyende Sorgmanteln, som lustigt nog börjar kretsa runt honom.

– Så där kan de hålla på. Den kan hålla sig en bra stund på samma ställe. Nu vill den ner på grusvägen för att suga i sig lite mineraler, berättar Håkan.

Håkan Berthas har bland annat gjort dokumentärfilmen Bandyfarsan. Leon är elitspelare i bandy och har spelat med Kalixlaget Karlsborg BK.

– Precis, bandy och kärnkraft på vintern. Och fjärilar på sommarn, säger Leon Berthas.

Mer läsning