Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikar slår larm: "Klädinsamlingen till svårt sjuka barn verkar oseriös"

/

Just nu sprids flygblad om en klädinsamling i Gästrikland – men flera har reagerat på att insamlingen verkar oseriös.

Annons

På flygbladen från organisationen En hjälpande hand står att de insamlade kläderna och sakerna ska gå till "svårt sjuka barn och vuxna, barnhem och stora och fattiga familjer i Litauen och Östeuropa".

– Det är oseriöst. De har inget 90-konto och ringer man telefonnumret som finns på lappen svarar ingen. Det är rena bluffen, säger en Hoforsbo som fick En hjälpande hands lapp i brevlådan tidigare i veckan.

Läs mer: Polisen varnar för bluffinsamling

Ett så kallat 90-konto innebär att organisationen finns registrerad och kontrollerad hos Svensk insamlingskontroll, vilket är en garant för att den är seriös.

En hjälpande hand har tidigare uppmärksammats av olika medier. För två år sedan rapporterade till exempel Sveriges Television att den Hudiksvallsbaserade hjälporganisationen En hjälpande hand inte hade något att göra med flygbladen som då delades ut runtom i Gästrikland.

Läs mer: SVT om tidigare konstigheter kring flygbladsinsamlingen

På de nu aktuella flygbladen uppges att En hjälpande hand kommer att åka runt i helgen och samla in saker.

Men Hoforsbon som varnar för insamlingen tycker att man ska vända sig till andra ställen med sina överblivna saker istället.

– Vi har jättebra välgörenhetsorganisationer i Hofors, som Röda korset till exempel. Skänk grejerna till dem istället, säger Hoforsbon.

Läs också: Valboungdomar samlar in till flyktingar

Mer läsning

Annons