Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamma krafter för bättre skärgård

En undersökning ska reda ut hur man kan utveckla farlederna i flera av kommunerna i Uppsalas och Gävleborgs län.
– Vi vill binda samman farlederna och samla informationen om dem på ett ställe, säger Björn Tengelin som är projektledare.

Annons

Initiativet kom från båtsportsklubbarna inom de två länen, projektet kallas "Regionalt Skärgårdssamarbete", och involverar Älvkarleby, Tierp, Sandviken och Gävle kommun.

– Vi ska ta reda på vilka behov av anläggningar som finns, vilka farleder som finns och vilka som sköter dem, säger Björn Tengelin.

Att så många kommuner är en del av projektet är både av ekonomiska skäl och för att man ska kunna samordna informationen.

– Om man ska åka båt till Söderhamn och åker från Uppsala, då är det inte bara Söderhamn som ska marknadsföras, utan de måste kunna berätta vad som finns på vägen.

Vilka behov kan ni se redan i dag?

– Att kvalitetssäkra de farleder som finns, så man vet vilka som underhålls varje år. Det finns många farleder här och var, men vi vill se till så att de binds ihop också, säger Björn Tengelin och menar att skärgården kan bli tillgänglig för fler, såväl turister som närboende, om det finns tydlig information om säkra farleder.

Kommunerna kommer tillsammans att lägga 500 timmar på att samla in informationen om farlederna.

Förstudien beräknas vara klar vid årsskiftet och ska utmynna i förslag om hur parterna kan jobba vidare i frågan.

Mer läsning

Annons