Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll drömmen vid liv era jävlar!

/

Annons

Jag vill alltid byta liv. Det är samma visa varje semester. Nu senast i Thailand och precis som vanligt finner jag mig sittande med en kall i handen grubblandes om jag ska ta och köpa hela den här resorten vi bor på. Tänk vad skönt det vore att lämna oxveckor och slit hemma i mörka Sverige, flytta hit, till stranden, solen, värmen, gå i shorts, och göra en slags thailändsk variant av Fawlty Towers.

Sådana här drömmar har jag alltid haft. Ända sedan mina tonårs tågluffar har jag gjort mig bilder av ett lättingsliv i sandaler var jag än kommit.

Jag har drivit restauranger, barer och Bed and Breakfast i Portugal, Grekland, Costa Rica, Tanzania och en hela massa soldränkta stränder världen över, i fantasin.

Det är en fantastisk verklighetsflykt som jag säkert ägnat flera månader åt totalt genom åren.

I denna verklighetsflykt ingår också ett medvetet självbedrägeri i det att det aldrig blir vardag igen. Det är en ständig semester, en obesvärad tillvaro utan några måsten. Jag bara vankar omkring bland mina gäster och är skön i brallan” hela dagarna. Inga räkningar, inga ekonomiska bekymmer, inga stora drömmar som man inte vet hur man ska förverkliga. Bara ett litet, enkelt bekymmerslöst strandliv.

Nu är jag ju inte dummare än jag förstår att även exotiska soliga strandbarer har en grå vardag med jobbiga gäster, bord som ska torkas, glas som ska diskas, inköp och städning. Men det fina med verklighetsflykter är ju just att det är verklighetsflykter.

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän, men det stämmer inte, det är din egna hjärna som är din bästa vän. Det finns inte någon i världen som är så lojal mot dig som din hjärna. Den kan ändra din moral för att du ska må bra, den ser till att din beskrivning av världen är den som gynnar dig bäst. Din hjärna gör helt enkelt allt för att du ska klara dig och överleva på bästa sätt. Det är därför du till exempel blir trött när du springer även om du egentligen har oerhört mycket krafter kvar. Hjärnan säger nämligen åt kroppen att det är för varmt och ansträngande och larmar alla organ i kroppen så att du inte ska dö. Konstigt nog har du ändå alltid krafter kvar när du ser ett målsnöre. Hjärnan liksom lurar kroppen att spara resurser så att du ska överleva till slutet.

På samma sätt tror jag att hjärnan använder sig av fantasin och verklighetsflykten för att vi ska överleva och hitta mening med det vi gör i vår ynkliga tillvaro. Det är ju religioner inte minst ett bevis på.

Det sägs till exempel att dom som hade lättast att överleva i nazisternas omänskliga koncentrationsläger inte var dom som var störst och starkast utan dom med störst fantasi. Dom som hade förmågan att tänka bortom det som mötte ögat och kroppen, bortom förnedringen och smärtan. Det kanske är så helt enkelt att ingen bor bättre än den som bor i ett luftslott.

Det finns en scen i filmen Mitt liv som hund av Lasse Hallström, där en gycklare cyklar på lina högt ovanför marken och trillar ner. Han ligger livlös på marken, folk samlas runtomkring och förfasar sig över olyckan, alla är säkra på att han dött. Han ligger där alldeles stilla, lite för länge. Plötsligt spärrar han upp ögonen och skriker: Håll drömmen vid liv era jävlar!

Jag var 18 år när jag såg den filmen för 30 år sedan och den repliken har jag burit med mig sedan dess. Gott nytt år och kom ihåg, håll drömmen vid liv era jävlar!

Mer läsning

Annons