Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Iduns fans – i Linköping

/
  • Läraren Karin Wettermark har tagit tillvara på idet i undervisningssyfte:
  • Klass 5 A på Hagbyskolan i Linköping inleder varje skoldag med att kika in hos Idun och ungarna i idet.

Björnhonan Idun i idet på Järvzoo har följare över hela landet.
På Hagbyskolan i Linköping inleder man varje skoldag med att titta till björnfamiljen.
– Det är ett så häftigt och naturligt inslag i undervisningen, säger NO-lärare Karin Wettermark.

Annons

När björnhonan Idun födde sina tre ungar den 15 januari väckte hon stor uppmärksamhet i hela landet. Tiotusentals såg den unika livesända händelsen på helahälsingland.se, och bland dem fanns hela klass 5 på Hagbyskolan i Linköping.

Klassföreståndaren och NO-läraren Karin Wettermark berättar att hon snubblade över sändningen på Facebook en tid innan själva födseln, och hon tänkte genast att idet skulle passa bra in i undervisningen.

Hon började visa idet på storskärm i klassrummet, och sedan dess har klassen tittat varje morgon, som en inledning på skoldagen.

Kika in i idet här!

– Det är ett otroligt bra lärtillfälle. Det blir diskussioner kring geografi, föda och allt möjligt. Vi har också utnyttjat programmet Vildriket och även chatten för att få reda på saker som vi undrat över, säger Karin Wettermark.

Den dagen när Idun födde sina ungar fanns idet med hela skoldagen. Klassen såg tillsammans de första bilderna på den första ungen, och sedan fick sändningen vara i gång hela dagen när björnunge två och tre kom till världen.

– Det var en jättehäftig upplevelse, att få vara med precis när det hände! säger Karin Wettermark, och berättar att hon redan kvällen innan sett att Idun varit ovanligt aktiv och rört sig runt i idet.

När ungarna kommit ut blev det diskussioner kring att de är så små när de föds, och inte så stora och lurviga som man kanske kan tro. Klassen pratade även om vikten av att få i sig näring, när de konstaterade att de små ungarna vuxit ganska mycket på en vecka.

Alla i klassen är engagerade och entusiastiska, och nu vill eleverna helst åka till Järvzoo för att titta på Idun och ungarna när de kommer ut ur idet i vår.

– Men vi har tagit fram kartan och kommit fram till att det är en lång resa dit. Men de är sugna, säger Karin Wettermark, och intygar att hon och klassen kommer fortsätta följa idet hela vintern.

Mer läsning

Annons