Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk minusränta av Riksbanken

Minusränta och program för stödköp av obligationer. Dessutom kan räntan komma att sänkas ytterligare. Riksbanken tar till storsläggan för att få upp inflationen.

Annons

Riksbanken överraskar med flera okonventionella metoder. Tilltaget var mer än vad bedömare hade räknat med. För första gången sänks styrräntan till minus 0,10 procent. Och där kommer den ligga kvar länge. Det kan dessutom bli aktuellt att sänka räntan ytterligare, flaggar Riksbanksledningen för.

Riksbanken lanserar också ett program för köp av statsobligationer för 10 miljarder kronor, detta för att sätta press på räntorna ytterligare. Orsaken bakom alla de ovanliga åtgärderna är den fortsatt låga inflationen.

"Återhämtningen i omvärlden som helhet väntas fortsätta de närmaste åren, även om det går långsamt. Sedan i december har dock riskerna för en sämre utveckling i omvärlden ökat. Oljepriset har fallit, vilket är positivt för den globala tillväxten, men det leder samtidigt till låg global inflation", skriver banken i ett pressmeddelande.

Riksbanken flyttar också fram tidpunkten ytterligare för när det blir aktuellt med en första höjning.

"Reporäntan bedöms vara kvar på minus 0,10 procent tills KPIF-inflationen är nära 2 procent. Först under andra halvåret 2016 är det lämpligt att höja reporäntan", skriver Riksbanken.

KPIF är de kryptiska tecknet för underliggande inflation, rensat för ränteförändringarna. Den inflationen ligger i dagsläget på 0,5 procent.

Riksbanken flaggar för ytterligare åtgärder längre fram om dessa inte visar sig vara tillräckliga. Det kan bland annat bli aktuellt att sänka reporäntan ytterligare och utöka obligationsprogrammet, skriver banken.

Dessutom kan Riksbanken tänka sig att lansera ett program för utlåning till företag via banker.

Kronan försvagades markant mot både euron och dollarn efter beskedet. Båda valutorna blev 6-7 öre dyrare.

Räntorna föll ytterligare. Den tvååriga räntan ligger nu på minus 0,23 procent.

(TT)

Mer läsning

Annons