Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli varmaste året någonsin på Jorden

/
  • Samtidigt som orkanaktiviteten över Atlanten varit låg, har Stilla havet drabbats desto värre. Bland annat till följd av väderfenomenet El Niño. På bilden ses tre orkaner i närheten av Hawaii-öarna i Stilla havet den 31 augusti i år.

Klimatet fortsätter att förändras. 2015 och 2016 kan bli de varmaste åren som någonsin registrerats, konstaterar den brittiska vädertjänsten Met Office.

Annons

Den uppbromsning av den globala temperaturökningen som inträffade i slutet av 1990-kan vara över. Både temperaturen och nederbörden kommer att påverkas av de stora globala förändringar av världens klimatsystem som pågår just nu, skriver den brittiska vädertjänsten Met Office på sin hemsida.

– Även om vi inte kan säga säkert att uppbromsningen av den globala uppvärmningen är över, så stiger de globala temperaturerna igen, säger professor Adam Scaife vid University of Exeter, i en kommentar.

Dessutom samverkar flera väderfenomen just nu, som Pacific Decadal Oscillation och El Niño, vilket har resulterat i en ovanligt svag monsun och inaktiv orkansäsong över Atlanten.

Sammantaget tyder förändringarna på att både 2015 och 2016 globalt sett kommer att bli "mycket varma". Redan nu är jordens yttemperatur 0,68 grader Celsius över medeltemperaturen 1961–1990, det vill säga vid eller mycket nära rekordnivåer.

– Vi vet att naturliga variationer påverkar den globala temperaturen ett givet år, men de mycket varma temperaturerna hittills i år tyder på en fortsatt påverkan av de ökande mängderna växthusgaser. Eftersom nästa år ser ut att bli lika varmt, står det klart att klimatet fortsätter att förändras, säger Stephen Belcher, chef för Met Office Hadley Centre.

Paradoxalt nog kan den globala uppvärmningen resultera i att somrarna i Europa blir kallare, åtminstone en tid framöver.

Förutsatt att det inte inträffar ett större vulkanutbrott ser 2015 och 2016 ut att bli de varmaste åren som någonsin registrerats, säger Rowan Sutton, professor vid University of Reading, till BBC News.

– Det är ingen slump. Vi ser nu effekterna av att energi stadigt ackumuleras i jordens oceaner och atmosfär, tillföljd av växthusgaser.

Mer läsning

Annons