Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Dags att kräva något bättre än p-piller

Annons

Att göra den här artikelserien har gett mig hopp om framtiden. I femtio år har p-piller gett kvinnor ökad frihet. Det har gjort att kvinnor sluppit oroa sig för illegala aborter, ja, troligen är det den uppfinning som påverkat kvinnors liv mest under hela 1900-talet.

Men nu är det väl ändå dags att kräva något bättre? Vi nöjer oss inte längre med att bara slippa ofrivillig gravid­itet. Vi kräver att få må bra också.

Några som nu sätter ner foten är Lina, Sandra och Anna som jag intervjuade i veckan. Mötet med dem tog mig drygt tio år tillbaka i tiden. Då var jag själv den där 18-­åriga, feministiska tjejen som svor över patriarkatets orättvisor att som tjej behöva bära hela ansvaret för att undvika graviditet. Jag och mina kompisar avskydde p-piller, men många tog det ändå. Alternativ – fanns de ens?

På ungdomsmottagningen i Gävle skrevs det ut p-piller för lite allt möjligt. Graviditetskydd, akne, menssmärtor, you name it. P-piller kunde bota det mesta. Många gånger hade unga tjejer ett p-pillerrecept i handen långt innan sin sexuella debut.

Dessutom var skräck­propagandan så stark att det var svårt att stå emot. Gravida kunde vi väl bli nästan genom luften? Det var först för ett par år sedan jag fick veta att det endast är en handfull dagar i månaden som en kvinna ens kan bli gravid. En handfull!

Är det då verkligen värt att dagligen knapra piller i år efter år?

Att p-piller kan ge blodpropp är väl dokumenterat. De senaste tio åren har 21 kvinnor dött till följd av blodpropp i lungan vållad av p-piller, enligt Läkemedelsverket. Långt fler drabbas men överlever.

En av dem är Eva Andersson, 63 år från Skutskär, som kontaktade mig i samband med den här serien. Hon åt p-piller som tonåring och fick en blodpropp vid 19-års ålder. Det gjorde henne förlamad i vänstra sidan och hon miste vänster synfält.

”Hela mitt liv har jag haft ett helvete på grund av detta. Snälla flickor, ät inte p-piller! Jag tycker man borde skriva varningstexter på paketen”, säger Eva.

Mindre dokumenterat är de biverkningar på humör och sexualitet som kvinnor vittnar om. Just nu pågår en nationell studie som ska undersöka just detta. Att det dröjt 50 år säger väl något om hur högt prioriterad frågan är ...

Men studien väckte stor debatt förra året då forskarna redan på förhand sagt att de med studien vill ”ta död på myterna om p-piller”.

”Många kvinnor mår dåligt någon gång i livet. Det är väldigt lätt att skylla det på hormoner”, sa då professor Marie Bixo, huvudansvarig för studien. Unga kvinnors erfarenheter ska alltså återigen förminskas, avfärdas och sopas under mattan.

Jag kan inte låta bli att tänka på hur man resonerat om det gällt män. Hade vi satt halva den manliga befolkningen på ett läkemedel som runt var sjätte skulle få minskad sexlust av? Hade vi skrivit ut det till dem utan att ha undersökt konsekvens­erna noggrant först? Hade de tagit sina piller var dag utan att klaga? Aldrig.

Mäns sexualitet tas ju på allvar. Kvinnors gör det inte.

Det är bra att det kommer allt fler alternativa preventiv­metoder till kvinnor. Men den stora förändringen kanske kommer den dagen då p-piller för män släpps.

Mer läsning

Annons