Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krossat hjärta kan ge hjärtattack

/

Skilsmässa kan inte bara leda till krossat hjärta utan också hjärtattack.
I alla fall är risken större för de som går skilda vägar än par som håller ihop.
Värst drabbade är kvinnor, enligt en amerikansk studie.

Annons

Ett forskarlag vid Duke University i USA har kunnat påvisa att kvinnor som separerade löpte 24 procents högre risk att drabbas av hjärtattack. För de som genomgick två skilsmässor steg siffran till hela 77 procent, vilket ger lika stor risk som personer drabbade av diabetes eller högt blodtryck. Förklaringen tros vara att skilsmässan framkallar psykologisk stress som i sin tur påverkar bland annat immunförsvaret.

För männen var dock läget annorlunda. Där löpte tio procent större risk och vid dubbla skilsmässor var siffran 30 procent.

Enligt forskarna finns flera anledningar till varför skillnaden är så stor mellan könen.

– Tidigare studier har visat att skilsmässor har större påverkan på kvinnor än män. Kvinnorna drabbas av större finansiella svårigheter än män vid en skilsmässa liksom större känslomässig ångest. Män har också lättare för att gifta sig på nytt, och det snabbare än kvinnor, säger författaren till studien, Matthew E Dupre, till Reuters.

I studien har man tittat på 15 000 personer i åldern 45-80 under tidsperioden 1992-2010. När studien avslutats hade en tredjedel av deltagarna gått igenom minst en skilsmässa. Forskarnas råd: se till att vara omgiven av nära, stödjande vänner.

http://tt.se/media/image/BEE905BD21B341968F91F38DD89507F7

Män löper mindre risk än kvinnor att drabbas av hjärtattack efter en skilsmässa. Det visar en ny amerikansk studie. ARKIVBILD

Linda Forsell / SvD / TT

Mer läsning

Annons