Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnodagen är en högtidsdag för Vix

/
  • 8 mars ska Vix läsa upp ett nyskrivet manifest för jämlikhet.

– När jag insåg att jag inte var nöjd med det kön jag blivit tilldelat vid min födelse, började jag också engagera mig för kvinnors och hbtq-personers rättigheter, säger 32-åriga Vix.

Annons

Kvinnodagen var en högtidsdag under Vix uppväxt.

– Min mamma var aktiv i vänsterrörelsen. Hon gjorde dagen viktig under hela min uppväxt. För mig blev kvinnodagen viktig när jag lärde mig om strukturellt förtryck, diskriminering och sexuellt våld, och hur det kan samverka och förtrycka ett helt samhälle. Jag vill vara med och rasera det.

Vix anser att 8 mars är en påminnelse varje år om att den feministiska rörelsen måste fortsätta kampen.

– Det kommer alltid att finnas maktstrukturer och alla har inte samma möjligheter. Vägen till jämställdhet är inte densamma för alla.

Vilka frågor tycker du är viktigast just nu?

– Samtyckeslagstiftningen, höjd lön och bättre arbetsvillkor för kvinnor och hbtq-personer. Och att vi inför medborgarlön, det skulle hjälpa dem som är mest utsatta och samhället skulle vinna mycket på att göra alla ekonomiskt självständiga. Anledningen till att kvinnokampen och kampen för hbtq-personers rättigheter har tagit så lång tid är att en del har haft fullt upp med att överleva.

8 mars arrangerar Feministiskt initiativ en kväll på Musikhuset i Gävle med musik, poesi och sång. Vix ska då läsa upp ett nyskrivet manifest för jämlikhet, hållbarhet och nedrustning, inspirerat av manifestet som skrevs till kvinnornas fredssöndag 1915.

– Jag ska också dansa på Stortorget i Blåklockans flashmob.

Fotnot: Vix har inte kommit ut som transperson för alla hon känner och vill därför inte gå ut med sitt efternamn.

Mer läsning

Annons