Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare som trodde att cancer var vinterkräksjuka får kritik av IVO – men får behålla legitimationen

/

Fallet där en läkare diagnostiserade en cancersjuk man med vinterkräksjuka får nu kritik från IVO.
Läkaren har anmälts både av patienten och av Region Gävleborg.

Annons

Det var under förra året som en man sökte vård på en hälsocentral i Gästrikland. Han besvärades då bland annat av att hyn och ögonvitorna blivit gula samt av mörkt färgad urin – symptom som tyder på leverpåverkan.

Läkaren ska då ha sagt att den vårdsökande led av en latent vinterkräksjuka och uppmanade honom att klä sig så varmt som möjligt – gärna med dunjacka inomhus.

Prover togs men följdes enligt anmälan aldrig upp.

LÄS MER: Hyrläkare trodde att cancer var kräksjuka – uppmanade patienten att svettas ut sjukdomen

Mannen fick senare uppsöka akutmottagningen på Gävle sjukhus. Då konstaterades det att han hade cancer i bukspottskörteln. Efter det anmälde den vårdsökande händelsen till IVO.

Även Region Gävleborg har anmält den inhyrda läkaren för bristande kompetens.

– Vi har tidigare haft vissa tvivel om läkarens kompetens. I det här fallet har bristerna varit av den graden att vi bedömer att vi måste göra en anmälan om riskperson, sa primärvårdens chefläkare Börje Svensson tidigare till Arbetarbladet.

Nu har IVO sagt sitt i ärendet och har beslutat om att rikta kritik i ärendet. Man konstaterar att det brustit i hela handläggningen från att läkaren skulle sätta sig in i patientens sjukdomshistoria, till diagnos och uppföljning.

LÄS OCKSÅ: Läkaren skickade hem cancersjuk med diarrémedicin – får kritik av IVO

IVO skriver i sitt beslut att det finns en särskild sårbarhet när det finns tillfälligt anställd personal i verksamheten och betonar vikten av att vårdgivaren gör egenkontroller i den omfattning och frekvens som krävs för att säkra verksamhetens kvalitet.

LÄS OCKSÅ: Psykiatrisjuksköterska gav religiösa råd i stället för vård – patienter hänvisades till kyrka

Däremot planerar IVO inte att begära att läkarens legitimation ska dras. Den större granskning man gjort av hans arbete – där man bland annat tittat på 20 slumpvis utvalda patientfall – har man visserligen hittat vissa brister men man bedömer att läkaren tagit till sig detta. Läkaren har också sagt att han inte längre kommer att jobba som hyrläkare.

Mer läsning

Annons