Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktskifte inom Sverigedemokraterna

/

Det blir maktskifte inom Sverigedemokraterna.
Solveig Wiberg som varit partiets toppnamn i Region Gävleborg lämnar nu regionstyrelsen.
I stället tar Mattias Eriksson över.

Annons

I förra höstens val var den tidigare läkarsekreteraren Solveig Wiberg Sverigedemokraternas affischnamn i valet till landstinget, numera regionen.

Hon toppade valsedeln, kom in i fullmäktige, tog partiets plats i regionstyrelsen och blev också ett av Sverigedemokraternas två regionråd.

Men nu kliver hon åt sidan.

Hon kommer att sitta kvar i regionfullmäktige och behålla regionrådsposten men lämnar sin plats i regionstyrelsen. Den tas i stället över av partiets andra regionråd, Mattias Eriksson från Gävle.

Därmed blir han i praktiken partiets tyngsta politiker i regionen. Förutom att sitta med i regionstyrelsen har han också Sverigedemokraternas enda plats i den viktiga hälso- och sjukvårdsnämnden.

Solveig Wiberg kommer bara att ha kvar en ersättarplats i hälso- och sjukvårdsnämnden medan Daniel Persson går in som ersättare i regionstyrelsen.

Nu kommer alla ordinarie platser i nämnder och styrelser att innehas av män – är SD ett grabbigt parti?

– Det stämmer nog att grabbarna är bra på att ta för sig men jag känner mig inte undanskuffad. Jag tycker att det blir bra att få lite mer tid till annat, jag sitter ju i kommunen också, säger Solveig Wiberg.

Även i Gävle kommun har kvinnor högt upp på Sverigedemokraternas valsedlar fått se sig passerade av män.

När Roger Hedlund som toppade kommunvalsedeln gick till riksdagen var det inte tvåan Carina Naenfeldt som tog över ledarrollen utan Richard Carlsson som stod längre ned på listan.

Mer läsning

Annons