Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matakutens satsning kan permanentas

/
  • Lasse Wennman lägger upp dagens arbete tillsammans med sina kollegor. Från vänster i bild Lena Eriksson, Jeanette Hallstensson, Kristina Njai och Eva Åkerdahl. Samtliga jobbar på Matakuten genom ett arbetsmarknadsprojekt.
  • Peter Stjerndorff, till vänster och Lasse Wennman.
  • Brödet hämtas i stora säckar av Lasse Wennman för att sedan packas om.
  • Brödet packas om till lämpliga familjepåsar av Jeanette Hallstensson och Eva Åkerdahl.
  • Ett väl tilltaget skafferi med torrvaror med kort datum. Skänkt från butiker i stället för att bli avfall.

Matakuten har drivits som ett projekt med Gästrike Återvinnare. Nu kan verksamheten bli permanent med det kommunala förbundet som samarbetspart.
Hittills har verksamheten gått ut på att dela ut överblivet bröd från butiker till behövande och den senaste tiden har det skett från en nyöppnad lokal.

Annons

– Vi har haft möten där Gästrike Återvinnare varit sammankallande, säger kyrkoherde Peter Stjerndorff, som är Svenska kyrkans representant i gruppen.

Han berättar att den insats för Gävles befolkning som Matakuten står för, bör bli en permanent verksamhet. Den går helt i linje med Gästrike Återvinnare som jobbar aktivt för att få ned matsvinnet i kommunerna.

– Det känns onödigt att all mat, med den miljöpåverkan den har, hamnar i fjärrvärmeverken eller komposten, säger han.

Övriga representanter i diskussionerna är Johan Englund, AnnaCarin Söderhielm båda från Gästrike Återvinnare, Wolther Planck från socialtjänsten och Lasse Wennman.

– Vi håller på med en förstudie för att utreda hur Matakuten ska organiseras och finansieras. Den kommer att vara avslutad till hösten 2015, säger AnnaCarin Söderhielm som är projektledare för studien.

Matakuten kommer inte vara en del av Gästrike Återvinnare, men förbundet kommer vara en av samarbetsparterna berättar hon. Många goda krafter finns för att detta ska bli verklighet och det gäller bara att organisera såväl verksamheten som finansiärerna.

– Ytterst handlar det här om att hjälpa människor i akut nöd, säger Lasse Wennman.

Lokalerna på Södra Stapeltorgsgatan 28 är ljusa och frikostiga i utrymme. Det är lätt att hitta dit och enkelt att bara komma förbi. Läget är inte direkt centralt men enligt Lasse perfekt då det inte ligger där folkströmmarna går. Veckan innan de öppnade hade man en liten smygpremiär där de boende i huset fick komma på besök. Detta för att visa verksamheten och presentera den.

– Vi vill att även de boende här ska se oss som ett ställe där man gärna kan titta in på en kopp kaffe, eller bara för att prata lite.

Det mesta av möblemang och inredning är saker som skänkts, till och med skötbordet på toaletten. Också många boende i huset kom in med saker de ville donera till verksamheten.

– Eftersom vi riktar oss till bland annat barnfamiljer så är det viktigt med ett skötbord och mycket leksaker, säger han.

Sedan lokalen öppnade 16 mars har det kommit mellan fem och åtta personer per dag som fått hjälp med mat. I lokalen finns ett stort skafferi med torrvaror där Lasse och hans kollegor plockar ihop matkassarna.

– Det finns även möjlighet att få ett mål färdiglagad mat eftersom vi även får sådana matlådor från bland annat Willys, säger Lasse.

Både Peter och Lasse poängterar att Matakutens verksamhet inte är ett försörjningsstöd utan en akut hjälpverksamhet om man inte vet var man ska vända sig.

– Nej, och det är viktigt. Vi vill hjälpa och vi gör det också genom att tala om var man kan vända sig. Beroende på vad problemet är, säger Peter.

Bilen som Lasse använder att hämta mat med betalas av Bilbolaget i Gävle och han är projektanställd av Gästrike Återvinnare som chaufför. Hyran för lokalen på Södra Stapeltorgsgatan finansieras främst genom donationer och medel från bland andra Frimurareorden i stan.

Mer läsning