Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket vatten – då planerar skogsbolagen om

/
  • En skotare har precis lämnat av timmer vid en uppläggningsplats i Furuvik.

På grund av mycket vatten i skogen har en del skogsbolag ändrat i sina avverkningsplaner – vilket kan ge intrycket att det huggs mer än vanligt.

Annons

Normalt så här års kan avverkning ske på annars ganska blöta marker. Nu har till exempel Mellanskog styrt om en del avverkning från sådana områden. Detta gör man för att inte skada marker och skogsvägar med de tunga skogsmaskinerna och timmertransporterna när både skogsvägar och skog inte har bärighet.

Man kan lätt få den uppfattningen att skogsavverkningen har intensifierats och att det fälls mer skog än normalt.

– Så är inte fallet. Virkespriserna är marginellt högre än för ett år sedan, och avverkningstakten likaså, säger Per-Olov Jemth som är virkesområdeschef för Mellanskog i Gästrikland. Det är snarare så att avverkningarna blir mer synliga. Vi har dock höjt sågtimmerpriserna med cirka fyra procent från och med 1 augusti, forsätter han.

Enligt Skogsstyrelsen är priserna för första kvartalet 2015 i region mellan, där Gästrikland återfinns, oförändrade för sågtimmer och två procent högre för massaved jämfört med samma period förra året.

Bergvik Skog har heller inte utökat avverkningarna.

– Nej, vi följer de planer vi redan har. När det gäller gammal skog kan det vara så att bestånden är koncentrerade till vissa områden, då kan det se mycket ut lokalt. Men vi har oförändrade avverkningsplaner, säger Lars-Erik Wigert som är skogschef på Bergvik Skog AB.

Mer läsning

Annons