Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordea vill att Gävleborgskommuner ska betala för att få spara pengar på banken

Nordea vill som första bank ta betalt av kommunerna för att de har skattebetalarnas pengar på banken, som ett resultat av Riksbankens minusränta.
– Det är god sed att sätta sig vid förhandlingsbordet, säger Germund Jonsson ekonomichef i Gävle kommun, till P4 Gävleborg.

Annons

Minusräntan har lett till att Nordea vänt sig till kommunerna för att förhandla om avtalen som gjorts. Enligt P4 har det blivit för kostsamt för banken att förvalta stora summor pengar och Nordea vill nu att en del kommuner ska betala en avgift. Nordeas avtal med Gävle kommun går ut nästa år men Nordea vill att avtalet förhandlas om redan nu.

– Det är ju en affärsmässig överenskommelse vi har med en leverantör och då tycker jag att det är god sed att sätta sig vid förhandlingsbordet och resonera om de villkor som vi kan se framöver under den korta tid som är kvar, säger Germund Jonsson till P4.

Enligt P4 hade Gävle 488 miljoner på transaktionskontot förra året och en avgift som motsvarar minusräntan skulle i så fall innebära en kostnad på 2,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons