Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Stisse Åberg fått extra spring i benen – "Det är en skön känsla"

/

Han är snabb i tanken, har en vass penna och skärpa i löpsteget. Vid 57 års ålder genomför krönikören Stisse Åberg nio motionslopp i sommar – Tour de Gästrikland.

Annons

Men det började inte så bra. Vid inledande Gävle Halvmarathon förra helgen drabbades han av kramp när han närmade sig upploppet på Gavlestadion. Han fick gående defilera i mål – även om han själv hävdar att det finns bildbevis på att båda fötterna var i luften åtminstone de sista tio meterna.

– Det var ett pr-trick att låta så många som möjligt se min ryggtavla, skrattar han. Men så är det: man är inte alltid tränad för det som man tror att man klarar av. Det gäller att vara vaksam på kroppens signaler.

Ett vanligt år springer han tre-fyra motionslopp. I år har han utvecklat engagemanget vilket sammanfaller med Mittmedias satsning på Hälsopuls. Han bloggar om, inför och efter loppen som genomförs runt om i Gästrikland.

– Ett enkelt sätt att uppmärksamma det allt större intresset och som ligger i linje med vår nya digitala strategi att berätta. Jag hoppas att bloggen kan bli en samlingspunkt för löpning. Det är mycket folk i rörelse och en hel del spännande att berätta, inte minst analyserna efteråt.

LÄS MER: Här bloggar Stisse om motionsloppen i Gästrikland

Först var det skidåkning, sedan basket. Runt 30-strecket tog löpning över. Han har gjort några maratonlopp ”låga 3.08” och åkt Vasaloppet en gång med sluttiden 5.20, ”men det var ett snabbt år”.

Samtidigt har han jobbat som sportjournalist. Förutom en sväng söderut till avsomnade Stockholms-­Tidningen har han varit Gävle trogen. I dag har hans krönikor i Gefle Dagblad och Arbetarbladet en stor läsekrets. De är initierade, skarpt formulerade och har ofta blinkningar till verkligheten utanför sportens värld.

Han är medveten om liknelsen att recensenter bara är misslyckade rockmusiker, men värjer sig för vidare jämförelse.

SE ÄVEN: Läs Stisses krönikor här

– Löpning är helt enkelt en motionsform som passar min kropp. Det är en skön känsla att sticka i väg en söndagsförmiddag åt olika väderstreck i Gävle. Det stimulerar tankebanorna även om jag aldrig brukar komma ihåg något efteråt, skrattar han.

Ett par tvåtimmarspass i veckan blir det, där han försöker hålla ett stadigt tempo; fem minuter för varje avverkad kilometer. Han kan springa länge, men inte hålla samma hastighet som för tio år sedan.

– Löpning handlar mycket om att jämföra tider och distans. Huvudet minns hur det var, men kroppen hänger inte med lika bra när ålderns kurva pekar uppåt. Sedan gäller det att hålla koll på matchvikten, att inte låta airbagen lösa ut, två-tre extra kilon att bära på sätter direkt sina spår.

För några år sedan stoppades han länge av en envis hälsporre, vilket åtgärdades med träning och särskilt utformade iläggssulor. Någon gång har han tvingats bryta när kroppen sagt ifrån. Men nio lopp en sommar är ingen fysisk utmaning för honom. Löparklockan runt armen som håller koll på tempo och puls är en trygghet. På lördag väntar Hedesunda­rundans 11 kilometer.

Mer läsning

Annons